Përshkrim

Zinku është i nevojshëm për rritjen dhe mirëmbajtjen e duhur të trupit të njeriut. Gjendet në disa sisteme dhe reaksione biologjike dhe është i nevojshëm për funksionin imunitar, shërimin e plagëve, mpiksjen e gjakut, funksionin e tiroides dhe shumë më tepër. Mishrat, prodhimet e detit, produktet e qumështit, arrat, bishtajoret dhe drithërat integrale ofrojnë nivele relativisht të larta të zinkut.

Mungesa e zinkut nuk është e pazakontë në të gjithë botën, por është e rrallë në SH.B.A. Simptomat përfshijnë rritje të ngadaltë, nivele të ulëta të insulinës, humbje të oreksit, nervozizëm, rënie të përgjithshme të flokëve, lëkurë të ashpër dhe të thatë, shërim të ngadaltë të plagëve, ndjesi të dobët të shijes dhe nuhatjes, diarre dhe të përziera. Mungesa e moderuar e zinkut shoqërohet me çrregullime të zorrëve të cilat ndërhyjnë në përthithjen e ushqimit (sindromat e malabsorbimit), alkoolizmi, dështimi kronik i veshkave dhe sëmundjet kronike dobësuese.

Zinku luan një rol kryesor në ruajtjen e shikimit, dhe është i pranishëm në përqendrime të larta në sy. Mungesa e zinkut mund të ndryshojë shikimin, dhe mungesa e rëndë mund të shkaktojë ndryshime në retinë (pjesa e prapme e syrit ku përqendrohet një imazh).

Zinku gjithashtu mund të ketë efekte kundër viruseve. Duket se pakëson simptomat e rinovirusit (ftohja e zakonshme), por studiuesit ende nuk mund të shpjegojnë saktësisht se si funksionon kjo. Përveç kësaj, ka disa prova që zinku ka një aktivitet antiviral kundër virusit herpes.

X