Kserostomia

I referohet një gjendje në të cilën gjëndrat e pështymës  nuk bëjnë pështymë të mjaftueshme për ta mbajtur gojën të lagur. Goja e thatë shpesh është për shkak të efektit anësor të disa ilaçeve ose problemeve të plakjes ose si rezultat i terapisë rrezatuese për kancerin.

Përse është e rëndësishme pështyma?

Pështyma ndihmon në parandalimin e prishjes së dhëmbëve duke neutralizuar acidet e prodhuara nga bakteret, duke kufizuar rritjen e baktereve dhe duke larë grimcat e ushqimit. Pështyma gjithashtu rrit aftësinë tuaj për të shijuar dhe e bën më të lehtë përtypjen dhe gëlltitje. Përveç kësaj,pështyma përmban enzima të cilat ndihmojnë në tretje.

Ulja e pështymës dhe tharja e gojës mund të shkojë nga të qenit thjesht një shqetësim në diçka që ka një ndikim të madh në shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe shëndetin e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve, si dhe oreksin dhe shijimin e ushqimit.

Trajtimi për tharjen e gojës varet nga shkaku.

Simptomat:
Nëse nuk po prodhoni mjaftueshëm pështymë, mund t’i vini re këto shenja dhe simptoma gjatë gjithë kohës ose në të shumtën e rasteve:

-Thatësi ose ndjenjën e ngjitjes në gojën tuaj
-Pështymë që duket e trashë dhe e varur
-Aroma e keqe e gojes
-Vështirësi në përtypje, të folur dhe gëlltitje
-Tharje ose dhimbje të fytit dhe  zërit te ngjirur
-Gjuha e thatë
-Një ndjenjë e shijes e ndryshuar
-Problemet e veshjes së protezave

Shkaqet:
Goja e thatë shkaktohet kur gjëndrat e pështymës në gojë nuk bëjnë pështymë të mjaftueshme për ta mbajtur gojën të lagur. Këto gjëndra mund të mos funksionojnë si duhet si rezultat i:

Medikamenteve

Qindra ilaçe, përfshirë shumë ilaçe pa recetë, prodhojnë tharje të gojës si efekt anësor. Ndër llojet më të mundshme për të shkaktuar probleme janë disa nga ilaçet që përdoren për të trajtuar depresionin, presionin e lartë të gjakut dhe ankthin, si dhe disa antihistaminikë, dekongjestantë, relaksues të muskujve dhe ilaçe kundër dhimbjes.

Plakjes

Shumë njerëz të moshuar përjetojnë tharje të gojës kur plaken. Faktorët kontribues përfshijnë përdorimin e ilaçeve të caktuara, ndryshimet në aftësinë e trupit për të përpunuar ilaçet, ushqimin joadekuat dhe problemet shëndetësore afatgjata.

Terapia e kancerit

Medikamentet e kimioterapisë mund të ndryshojnë natyrën e pështymës dhe sasinë e prodhuar. Kjo mund të jetë e përkohshme, me kthimin normal të pështymës pasi të ketë përfunduar trajtimi. Trajtimet me rrezatim në kokën dhe qafën tuaj mund të dëmtojnë gjëndrat e pështymës, duke shkaktuar një rënie të dukshme në prodhimin e pështymës. Kjo mund të jetë e përkohshme ose e përhershme, në varësi të dozës së rrezatimit dhe zonës së trajtuar.

Dëmtimi i nervave

Një dëmtim ose operacion që shkakton dëmtime nervore në zonën tuaj të kokës dhe qafës mund të rezultojë në tharje të gojës.

Kushte të tjera shëndetësore

Goja e thatë mund të jetë për shkak të kushteve të caktuara shëndetësore, të tilla si diabeti, goditja në tru, infeksioni i tharmit (mushkëri) në gojën tuaj ose sëmundja Alzheimer, ose për shkak të sëmundjeve autoimune, të tilla si sindroma e Sjogren ose HIV / AIDS. Gërhitja dhe frymëmarrja me gojën të hapur gjithashtu mund të kontribuojnë në tharjen e gojës.

Përdorimi i duhanit dhe alkoolit

Pirja e alkoolit dhe pirja e duhanit ose përtypja e duhanit mund të rrisin simptomat e tharjes së gojës.

Përdorimi rekreativ i drogës

Përdorimi i metamfetaminës mund të shkaktojë tharje të rëndë të gojës dhe dëmtim të dhëmbëve, një gjendje e njohur gjithashtu si “goja e methit”. Marihuana gjithashtu mund të shkaktojë tharje të gojës.

Komplikimet
Nëse nuk keni pështymë të mjaftueshme dhe zhvilloni gojë të thatë, kjo mund të çojë në:

-Rritja e pllakave, prishja e dhëmbëve dhe sëmundja e mishit të dhëmbëve
-Plagët e gojës
-Infeksion maja në gojën tuaj (mëllenjë)
-Plagët ose lëkura e ndarë në cepat e gojës tuaj, ose buzët e çara
-Ushqyerje e dobët nga problemet me përtypjen dhe gëlltitjen

Diabeti

Diabeti është një nga shkaqet që mund të kemi tharje të gojës. Personat të cilët mund të kenë diabet të fshehur, apo ata që vuajnë nga diabeti kanë prevalencë të kenë ndjesi të tharjes të gojës.

Kur të vizitoni një mjek
Nëse keni vërejtur shenja dhe simptoma të vazhdueshme të thatë të gojës, caktoni një takim me mjekun tuaj.