Antistreptolizina O (ASO) është një antitrup i synuar kundër streptolizinës O, një enzimë toksike e prodhuar nga bakteret e grupit A të Streptococcus. ASO dhe anti-DNase B janë më të zakonshmet nga disa antitrupa që prodhohen nga sistemi imunitar i trupit në përgjigje të një infeksioni streptokok me grupin A Streptokoku. Ky test mat sasinë e ASO në gjak.

Pse të Testohesh?

Për të ndihmuar në përcaktimin nëse keni pasur një infeksion streptokoku së fundmi me grupin e baktereve Streptokoku; për të ndihmuar në diagnostikimin e komplikimeve që rezultojnë nga një infeksion strep, siç është ethet reumatike ose glomerulonefriti, një formë e sëmundjes së veshkave

Kur të Testohesh?

Kur keni simptoma të tilla si ethe, dhimbje gjoksi, lodhje dhe gulçim që shfaqin ethe reumatike ose simptoma të tilla si akumulimi i lëngjeve (edema) dhe urina e errët që lidhen me glomerulonefritin, veçanërisht kur kohët e fundit mund të keni pasur një streptokok të grupit A ( GAS) infeksion që nuk është diagnostikuar dhe trajtuar në mënyrë të përshtatshme

Mostra e kërkuar?

Një mostër gjaku e nxjerrë nga një venë

Nevojitet Përgatitja e Testit?

Ju mund të udhëzoheni që të mos hani (agjëroni) gjashtë orë para testit

Çfarë po testohet?

Antistreptolizina O (ASO) është një antitrup i synuar kundër streptolizinës O, një enzimë toksike e prodhuar nga bakteret e grupit A të Streptococcus. ASO dhe anti-DNase B janë më të zakonshmet nga disa antitrupa që prodhohen nga sistemi imunitar i trupit në përgjigje të një infeksioni streptokok me grupin A Streptokoku. Ky test mat sasinë e ASO në gjak.

Streptokoku i grupit A (Streptococcus pyogenes) është bakteri përgjegjës për shkaktimin e fytit streptokok dhe një sërë infeksionesh të tjera, përfshirë infeksionet e lëkurës (pyoderma, impetigo, celulit). Në shumicën e rasteve, infeksionet strep identifikohen dhe trajtohen me antibiotikë, dhe infeksionet zgjidhen.

Kur një infeksion strep nuk shkakton simptoma të identifikueshme, nuk trajtohet ose trajtohet në mënyrë joefektive, megjithatë, ndërlikimet, përkatësisht ethet reumatike dhe një lloj sëmundje të veshkave (glomerulonefriti), ndonjëherë mund të zhvillohen, veçanërisht tek fëmijët e vegjël. Këto kushte dytësore janë bërë shumë më pak të përhapura në SHBA për shkak të testimit rutinë të strep, por ato ende ndodhin. Këto gjendje mund të shkaktojnë komplikime serioze të tilla si dëmtimi i zemrës, mosfunksionimi akut i veshkave, ënjtja e indeve (edema) dhe presioni i lartë i gjakut (hipertensioni). Testi ASO mund të përdoret për të ndihmuar në përcaktimin nëse këto janë për shkak të një infeksioni të fundit të streptopodit të grupit A.

Pyetje të zakonshme

Si përdoret testi?

Testi ASO përdoret kryesisht për të ndihmuar në përcaktimin nëse një infeksion i fundit me streptokok me grupin A:

Theshtë shkaku i një personi ose glomerulonefriti, një formë e sëmundjes së veshkave

Shkaktoi ethe reumatike te një person me shenja dhe simptoma

Testi mund të urdhërohet vetvetiu ose së bashku me një anti-DNase B, një test tjetër i përdorur për të zbuluar infeksionet e fundit të strep.

Në shumicën e rasteve, infeksionet strep identifikohen dhe trajtohen me antibiotikë dhe infeksionet zgjidhen. Në rastet kur ato nuk shkaktojnë simptoma të identifikueshme dhe/ose nuk trajtohen, megjithatë, komplikimet mund të zhvillohen tek disa njerëz, veçanërisht fëmijët e vegjël. Prandaj, testi urdhërohet nëse një person paraqitet me simptoma që sugjerojnë ethe reumatike ose glomerulonefrit dhe ka pasur një histori të kohëve të fundit të dhimbjes së fytit ose një infeksion streptokoksik të konfirmuar.

Meqenëse incidenca e komplikimeve post-streptokokale ka rënë në SHBA, kështu ka rënë përdorimi i testit ASO.

Kur porositet?

Testi ASO urdhërohet kur një person ka simptoma për të cilat një praktikues shëndetësor dyshon se mund të jenë për shkak të një sëmundjeje të shkaktuar nga një infeksion i mëparshëm i streptokokut. Urdhërohet kur shfaqen simptomat, zakonisht në javët pas një dhimbje të fytit ose infeksionit të lëkurës kur bakteret nuk janë më të pranishme në fyt ose në lëkurë.

Disa simptoma të etheve reumatike mund të përfshijnë:

Ethe

Swellingnjtje dhe dhimbje të kyçeve në më shumë se një nyje, veçanërisht në kyçin e këmbës, gjunjët, bërrylat dhe kyçet e dorës, ndonjëherë duke lëvizur nga një nyje në tjetrën

Nyje të vogla pa dhimbje nën lëkurë

Lëvizje të shpejta, të hidhura (korea e Sydenham)

Skuqje e lëkurës

Ndonjëherë zemra mund të bëhet e përflakur (karditi); kjo mund të mos prodhojë asnjë simptomë, por gjithashtu mund të çojë në gulçim, palpitacione të zemrës ose dhimbje gjoksi

Disa simptoma të glomerulonefritit mund të përfshijnë:

Lodhje, ulje e energjisë

Ulje e sasisë së urinës

Urinë e përgjakur

Skuqje

Dhimbje të kyçeve

Ënjtje (edemë)

Presioni i lartë i gjakut

Sidoqoftë, këto simptoma mund të shihen në kushte të tjera.

Testi mund të kryhet dy herë, me mostra të mbledhura rreth dy javë larg, për titrat ASO akute dhe të rimëkëmbjes. Kjo është bërë për të përcaktuar nëse niveli i antitrupave po rritet, bie ose mbetet i njëjtë.

Çfarë do të thotë rezultati i testit?

Antitrupat ASO prodhohen rreth një javë deri në një muaj pas një infeksioni fillestar të streptokokut. Sasia e antitrupave ASO (titri) arrin kulmin rreth 3 deri në 5 javë pas sëmundjes dhe më pas zvogëlohet, por mund të mbetet e zbulueshme për disa muaj pasi infeksioni streptokok është zgjidhur. Mbi 80% e pacientëve me ethe reumatike akute dhe 95% e pacientëve me glomerulonefrit akut për shkak të streptokokëve kanë ASO të ngritur.

Një ASO ose ASO negative që është e pranishme në titra shumë të ulët do të thotë që personi i testuar ka shumë të ngjarë të mos ketë pasur një infeksion të fundit me strep. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse një mostër e marrë 10 deri në 14 ditë më vonë është gjithashtu negative (titri i ulët i antitrupave) dhe nëse një test anti-DNase B është gjithashtu negativ (titri i ulët i antitrupave). Një përqindje e vogël e njerëzve me një ndërlikim të lidhur me një infeksion strep nuk do të kenë një ASO të ngritur. Kjo është veçanërisht e vërtetë me glomerulonefritin që mund të zhvillohet pas një infeksioni të streptokokut të lëkurës.

Një titër i ngritur i antitrupave (ASO pozitiv) ose një titër ASO që po rritet do të thotë që ka të ngjarë që personi i testuar të ketë pasur një infeksion të fundit me strep. Titrat e ASO që fillimisht janë të larta dhe më pas bien sugjerojnë që një infeksion ka ndodhur dhe mund të zgjidhet.

Testi ASO nuk parashikon nëse komplikimet do të ndodhin pas një infeksioni me strep, as nuk parashikon llojin ose ashpërsinë e sëmundjes. Nëse simptomat e etheve reumatike ose glomerulonefritit janë të pranishme, një nivel i ngritur ASO mund të përdoret për të ndihmuar në konfirmimin e diagnozës.

A mund të përdoret ASO për të diagnostikuar streptokokun e fytit?

Nivelet e ASO nuk janë të zbulueshme për të paktën një javë pas një infeksioni, kështu që testet ASO nuk përdoren për të diagnostikuar një infeksion aktual, akut. Një kulturë e fytit ose një test i shpejtë i streptokokut është metoda më e mirë për të diagnostikuar fytin me streptokok (faringjit streptokokal). Importantshtë e rëndësishme që fyti i streptokokut të identifikohet dhe trajtohet menjëherë për të shmangur komplikimet dhe transmetimin e infeksionit te të tjerët.

A mund të përdoret ASO për të diagnostikuar streptokokun e fytit?

Nivelet e ASO nuk janë të zbulueshme për të paktën një javë pas një infeksioni, kështu që testet ASO nuk përdoren për të diagnostikuar një infeksion aktual, akut. Një kulturë e fytit ose një test i shpejtë i streptokokut është metoda më e mirë për të diagnostikuar fytin me streptokok (faringjit streptokokal). Importantshtë e rëndësishme që fyti i streptokokut të identifikohet dhe trajtohet menjëherë për të shmangur komplikimet dhe transmetimin e infeksionit te të tjerët.

Nëse jam diagnostikuar me strep, a do të kryhet gjithmonë një ASO?

Jo. Në përgjithësi, testi ASO kryhet vetëm kur dikush ka simptoma që sugjerojnë se një ndërlikim mund të jetë zhvilluar pas një infeksioni me strep që nuk është diagnostikuar dhe trajtuar në mënyrë të përshtatshme. Shumica e njerëzve nuk i përjetojnë këto ndërlikime, kështu që testi ASO nuk bëhet në mënyrë rutinore.

A mund të kryhet testi ASO në zyrën e mjekut tim?

Shumica e zyrave të mjekëve nuk do ta kryejnë këtë test. Në mënyrë tipike, gjaku juaj do të dërgohet në një laborator për testim.

Përveç ASO, çfarë testesh të tjera mund të bëhen?

Nëse ju praktikuesi i kujdesit shëndetësor mendoni se keni ethe reumatike, mund të keni nevojë për teste të tjera të tilla si anti-DNAse B, anti-hyaluronidase ose anti-streptozyme.

A ka ndonjë gjë tjetër që duhet të di?

Përdorimi i disa antibiotikëve dhe kortikosteroideve mund të ulë nivelet e antitrupave ASO.

 

2018 review performed by Kim L. Diehl, MLS(ASCP)CM, Laboratory Director

(January 14, 2018) Vorvick, L.J., MD & Zieve, D., MD. Antistreptolysin O Titer. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at https://medlineplus.gov/ency/article/003522.htm. Accessed 9/17/18.

(2017) Quest Diagnostics Physician and Hospital Test Menu. Available online at http://www.questdiagnostics.com/testcentr/BUOrderInfo.action?tc=265&labCode=DAL. Accessed 9/17/18.

(2018) Bass, P.F.III, MD, Haldeman-Englert, C., MD. Strep Antistreptolysin O Titer (Blood). University of Rochester Medical Center Health Encyclopedia. Available online at https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&content id=strep_aso_titer_blood. Accessed 9/18/18.

(January 6, 2017) Marcin, J. MD. Burke, D. Antistreptolysin O Titer (ASO) Test. Healthline Newsletter. Available online at https://www.healthline.com/health/antistreptolysin-o-titer. Accessed 9/18/18.

Sources Used in Previous Reviews

Hammad, T. (Updated 2012 June 4). Antistreptolysin O Titer. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2113540-overview. Accessed January 2014.

Delgado, J. and Fisher, M. (Updated 2013 September). Streptococcal Disease, Group A – Group A, Strep. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/StrepA.html?client_ID=LTD. Accessed January 2014.

Robert J Meador, R. and Russell, I. J. (Updated 2013 December 13). Acute Rheumatic Fever. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/333103-overview. Accessed January 2014.

Parmar, M. (Updated 2013 April 3). Acute Glomerulonephritis. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/239278-overview. Accessed January 2014.

(© 1995–2014). Antistrep-O Titer, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/80205. Accessed January 2014.