Peshengritje
Ndërsa sporti i peshëngritjes nuk djeg një sasi të konsiderueshme të kalorive kur krahasohet me disa sporte olimpike, atletët ende hanë dieta me kalori të lartë në mënyrë që të ndërtojnë masë muskulore.

Mesatarisht, një seancë intensive 30-minutëshe e peshëngritjes djeg 180-1252 kalori, në varësi të peshës së një atleti, sipas Harvard Health Publishing.

Meagan Nielsen, një specialist i certifikuar nga bordi në dietologjinë sportive dhe dietolog i ekipit për peshëngritjen në SHBA, thotë se numri i kalorive që ha një peshëngritës varet nga gjëra të tilla si qëllimet e tyre të peshës, pesha aktuale e trupit, përbërja e trupit-sasia e yndyrës, kockave dhe muskujve në trupi juaj – dhe plani i stërvitjes.

“Peshëngritësit tanë më të vegjël mund të konsumojnë rreth 1,800 në ditë, varësisht se ku janë në lidhje me ditën e konkurrencës,” thotë Nielsen. “Peshëngritësit më të mëdhenj, ose edhe ata që përpiqen të fitojnë peshë, mund të konsumojnë midis 4,000 dhe 5,000 kalori në ditë.”

Nielsen thotë se energjia nga karbohidratet është çelësi për peshëngritësit për të ndihmuar në performancën dhe rimëkëmbjen, së bashku me proteinat dhe yndyrnat.

“Proteina është e rëndësishme për të ndërtuar dhe ruajtur masën e muskujve që atletët përdorin në stërvitjen e rezistencës,” thotë ajo. “Yndyrnat e shëndetshme janë gjithashtu të rëndësishme për të ruajtur shëndetin e tyre hormonal, për të mbrojtur trupin e tyre kur lëvizin peshë të madhe dhe për të mbajtur trurin dhe zemrat e tyre të shëndetshme.”

Nielsen thotë se qëndrimi i hidratuar është gjithashtu thelbësor, duke pasur parasysh që dehidrimi mund të çojë në uljen e kohës së reagimit dhe tendosjen kardiovaskulare.

Tim Swords, trajneri i Sarah Robles, një peshëngritëse olimpike që do të garojë këtë vit në Tokio, thotë se fokusi i saj është thjesht në bërjen e zgjedhjeve të zgjuara dhe të shëndetshme.

“Gjëja e saj është zgjedhja e zakonshme e ushqimit, qëndrimi i hidratuar, duke bërë gjëra që duhet të bëni për rehabilitimin dhe të hani ushqime të plota”, thotë ai.

Peshëngritësi olimpik Morghan King i tha revistës Elle se në ditët e pushimit, ajo ha më pak karbohidrate:

Mëngjesi: Patate e ëmbël me salsa verde dhe kafe
Dreka: Pule pikante me brokoli, boronica, boronicë të thatë dhe arra
Darka: Sallatë Kale me pulë të bluar dhe karçof