A mund të ngrohni ushqimin tek tasat plastike ne mikrovalë ?

Plastika është një material sintetik ose gjysmë sintetik që është i qëndrueshëm, i lehtë dhe fleksibël.

Këto materiale lejojnë që ajo të bëhet në një larmi produktesh, duke përfshirë pajisje mjekësore, pjesë automobilistike dhe mallra shtëpiake si kontejnerë për ruajtjen e ushqimit, kontejnerë për pije dhe pjata të tjera.

Sidoqoftë, mund të pyesni veten nëse mund të ngrohni ne  mikrovalë në mënyrë të sigurt për të përgatitur ushqim, për të ngrohur pijen tuaj të preferuar ose për të ngrohur përsëri mbetjet.

Ky artikull shpjegon nëse ju mund te jeni të sigurtë te ngrohni ne mikrovalë plastike. 

A është e sigurt plastika me mikrovalë?
Shqetësimi kryesor me mikrovalimin e plastikës është se mund të shkaktojë aditivë  disa prej të cilëve janë të dëmshëm  të depërtojnë në ushqimet dhe pijet tuaja.

Kimikatet kryesore shqetësuese janë bisphenol A (BPA) dhe një klasë kimikatesh të quajtur ftalate, të dyja këto përdoren për të rritur fleksibilitetin dhe qëndrueshmërinë e plastikës.

Këto kimikate, veçanërisht BPA  prishin hormonet e trupit tuaj dhe kanë qenë të lidhura me mbipesha, diabeti dhe dëmtimi i riprodhimit.

BPA gjendet më së shumti në plastikat e polikarbonatit (PC) (numri 7), të cilat janë përdorur gjerësisht që nga vitet 1960 për të bërë enë për ruajtjen e ushqimit, gota për pije dhe shishe për fëmijë.

BPA nga këto plastika mund të depërtojë në ushqime dhe pije me kalimin e kohës, si dhe kur plastika është e ekspozuar ndaj nxehtësisë, të tilla si kur është në mikrovalë.

Sidoqoftë, sot, disa prodhues të produkteve për përgatitjen, ruajtjen dhe shërbimin e ushqimit kanë ndërruar plastikën PC për plastikë pa BPA si PP.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) gjithashtu ndalon përdorimin e materialeve të bazuara në BPA në paketimin e formulës së foshnjave, gota sippy dhe shishe për fëmijë .

Akoma, studimet kanë treguar se edhe plastikat pa BPA mund të lëshojnë kimikate të tjerë prishës të hormoneve si ftalatet, ose alternativat e BPA si bisphenol S dhe F (BPS dhe BPF), në ushqime kur mikrovalohen.

Prandaj, në përgjithësi është një ide e mirë të shmangni plastikën me mikrovalë, përveç nëse  sipas FDA  ena është etiketuar posaçërisht e sigurt për përdorim në mikrovalë.

Llojet e plastikës
Plastika është një material i përbërë nga zinxhirë të gjatë polimerësh, të cilët përmbajnë disa mijëra njësi përsëritëse të quajtura monome.

Ndërsa ato janë bërë zakonisht nga nafta dhe gazi natyror, plastika mund të bëhet gjithashtu nga materiale të rinovueshme si tul druri dhe pambuku.

Në bazën e shumicës së produkteve plastike, do të gjeni një trekëndësh riciklimi me një numër kodin e identifikimit të rrëshirës , që varion nga 1 në 7. Numri ju tregon se nga çfarë lloj plastike është bërë.

Shtatë llojet e plastikës dhe produkteve të prodhuara prej tyre përfshijnë :

Terephthalate polietileni (PET ose PETE): shishe pije sode, gjalpë kikiriku dhe kavanoza majoneze dhe enë me vaj gatimi
Polietileni me dendësi të lartë (HDPE): enë detergjenti dhe sapuni dore, enë qumështi, enë gjalpi dhe kazanët me pluhur proteina
Klorid polivinil (PVC): tuba hidraulik, instalime elektrike, perde dushi, tuba mjekësorë dhe produkte lëkure sintetike
Polietileni me densitet të ulët (LDPE): qese plastike, shishe shtrydhëse dhe paketim ushqimi
Polipropileni (PP): kapakë shishesh, kontejnerë kosi, kontejnerë për ruajtjen e ushqimit, kapsolla kafeje me një shërbim, shishe për fëmijë dhe shishe shaker
Polisterol ose polisterol (PS): paketim kikirikësh dhe enë ushqimore të disponueshme, pjata dhe gota të disponueshme
Tjetër: përfshin polikarbonat, polilaktid, akrilik, akrilonitril butadien, stiren, tekstil me fije qelqi dhe najlon
Disa plastikë përmbajnë aditivë për të arritur vetitë e dëshiruara të produktit të përfunduar.

Këto aditivë përfshijnë ngjyrues, përforcues dhe stabilizues.Plastika është bërë kryesisht nga nafta dhe gazi natyror. Ekzistojnë disa lloje të plastikës që kanë një larmi aplikimesh.

Faktorë të tjerë që mund të rrisin shpëlarjen kimike përfshijnë  :

-vendosja e ushqimeve në enë plastike që janë akoma të nxehta
-kontenierë pastrimi duke përdorur materiale gërryese, të tilla si leshi çeliku, që mund të shkaktojnë gërvishtje
-duke përdorur kontejnerë për një periudhë të zgjatur kohe
-ekspozimin e kontejnerëve në pjatalarëse në mënyrë të përsëritur me kalimin e kohës
-Si rregull i përgjithshëm, kontejnerët plastikë që janë të çara, duke vendosur gropa, ose tregojnë shenja të konsumit, duhet të zëvendësohen me kontejnerë otë rinj plastikë pa BPA, të bëra nga qelqi.

Si te identifikojme kontenjeret qe nuk kane ne perberje BPA

-Ju mund të identifikoni kontejnerët e bërë nga PP duke kërkuar në pjesën e poshtme të vulës PP ose një shenjë riciklimi me numrin 5 në mes.

-Paketimet e ushqimeve plastike si mbështjellëset plastike të ngjitura mund të përmbajnë gjithashtu BPA dhe ftalate.

-Si i tillë, nëse keni nevojë të mbuloni ushqimin tuaj në mikrovalë, përdorni letër dylli, letër pergamene ose një peshqir letre.

-Kontejnerët plastikë që gërvishten, dëmtohen ose vishen tepër, paraqesin një rrezik më të lartë të shpëlarjes kimike.

Si perfundim
Plastikat janë materiale të bëra kryesisht nga nafta ose nafta, dhe ato kanë një larmi aplikimesh.

Ndërsa shumë produkte për ruajtjen, përgatitjen dhe shërbimin e ushqimit bëhen nga plastika, mikrovalimi i tyre mund të përshpejtojë çlirimin e kimikateve të dëmshëm si BPA dhe ftalatet.

Prandaj, nëse produkti plastik nuk konsiderohet i sigurt në mikrovalë, shmangni mikrovalimin e tij dhe zëvendësoni kontejnerët e veshur plastikë me të reja.