Testosteroni i ulet Hipogonadizmi mashkullor është një gjendje në të cilën trupi nuk prodhon mjaftueshëm hormon që luan një rol kryesor në rritjen dhe zhvillimin mashkullor gjatë pubertetit (testosteronit) ose spermës së mjaftueshme ose të dyjave.

Ju mund të lindni me hipogonadizëm mashkullor, ose mund të zhvillohet më vonë gjatë jetës, shpesh nga dëmtimi ose infeksioni. Efektet  dhe çfarë mund të bëni në lidhje me to – varen nga shkaku dhe në cilën pikë në jetën tuaj ndodh hipogonadizmi mashkullor. Disa lloje të hipogonadizmit mashkullor mund të trajtohen me terapi zëvendësuese testosteroni.

 Simptomat:

Sistemi riprodhues mashkull

Hipogonadizmi mund të fillojë gjatë zhvillimit të fetusit, para pubertetit ose gjatë moshës së rritur. Shenjat dhe simptomat varen nga zhvillimi i gjendjes.

Zhvillimi i fetusit

Nëse trupi nuk prodhon testosteron të mjaftueshëm gjatë zhvillimit të fetusit, rezultati mund të jetë rritja e dëmtuar e organeve të jashtme seksuale. Në varësi të kohës kur zhvillohet hipogonadizmi dhe sa testosteron është i pranishëm, një fëmijë që është gjenetikisht mashkull mund të lindë me:

Organet gjenitale të femrave .Organet gjenitale që nuk janë te qartë nese jane  mashkull apo femra (organe gjenitale të paqarta)Organet gjenitale të pazhvilluara të meshkujve

Puberteti

Hipogonadizmi mashkullor mund të vonojë pubertetin ose të shkaktojë zhvillim jo të plotë ose mungesë normale. Mund të pengojë:

-Zhvillimi i mases muskulore

-Thellimi i zërit

-Rritja e flokëve të trupit dhe fytyrës

-Rritja e penisit dhe testikujve

Dhe kjo mund të shkaktojë:

-Rritja e tepërt e krahëve dhe këmbëve në lidhje me trungun e trupit

-Zhvillimi i indit të gjirit (gjinekomastia)

Në meshkujt e rritur, hipogonadizmi mund të ndryshojë disa karakteristika fizike mashkullore dhe të dëmtojë funksionin normal të riprodhimit. Shenjat dhe simptomat e hershme mund të përfshijnë:

-Ulja e deshires seksuale

-Energjia e zvogëluar

-Depresioni

Me kalimin e kohës, burrat me hipogonadizëm mund të zhvillojnë:

-Mosfunksionimi erektil

-Steriliteti

-Ulja e masës muskulore

-Humbja e masës kockore (osteoporoza)

Hipogonadizmi i rëndë mund të shkaktojë:

Ndryshime mendore dhe emocionale. Ndërsa testosteroni zvogëlohet, disa burra kanë simptoma të ngjashme me ato të menopauzës tek gratë. Këto mund të përfshijnë:

-Vështirësia e përqendrimit

-Ndezjet e nxehta ( afshet)

Kontrollohuni tek një mjek nëse keni simptoma të hipogonadizmit mashkullor. Gjetja e shkakut të hipogonadizmit është një hap i parë i rëndësishëm për marrjen e trajtimit të duhur.

Shkaqet:

-Gjëndrra e hipofizës dhe hipotalamusi

Hipogonadizmi mashkullor do të thotë që testikujt nuk prodhojnë mjaftueshëm të testosteronit të hormonit seksual mashkullor. Ekzistojnë dy lloje themelore të hipogonadizmit:

1.Fillore

Ky lloj i hipogonadizmit – i njohur gjithashtu si dështim primar i testikujve – buron nga një problem në testikuj.

2.Sekondar

Ky lloj i hipogonadizmit tregon një problem në hipotalamus ose hipofizë – pjesë të trurit që sinjalizojnë testikujt për të prodhuar testosteron. Hipotalamusi prodhon hormon çlirues të gonadotropinës, i cili sinjalizon hipofizën për të bërë hormon stimulues të gjëndrave (FSH) dhe hormon luteinizues (LH). Hormoni luteinizues më pas sinjalizon testikujt për të prodhuar testosteron.

Secili lloj i hipogonadizmit mund të shkaktohet nga një tipar i trashëguar (kongjenital) ose diçka që ndodh më vonë në jetë (e fituar), siç është një dëmtim ose një infeksion. Disa herë, hipogonadizmi primar dhe sekondar ndodhin së bashku.

Hipogonadizmi primar

Shkaqet e zakonshëm të hipogonadizmit primar përfshijnë:

-Sindroma Klinefelter. Kjo gjendje rezulton nga një anomali kongjenitale e kromozomeve seksuale, X dhe Y. Një mashkull normalisht ka një kromozom X dhe një Y. Në sindromën Klinefelter, dy ose më shumë kromozome X janë të pranishme përveç një kromozomi Y.

Kromozomi Y përmban materialin gjenetik që përcakton seksin e një fëmije dhe zhvillimin e lidhur me të. Kromozomi ekstra X që ndodh në sindromën Klinefelter shkakton zhvillim jonormal të testikujve, i cili nga ana e tij rezulton në nënprodhim të testosteronit.

-Testikuj të pa zbritur. Para lindjes, testikujt zhvillohen brenda barkut dhe normalisht lëvizin poshtë në vendin e tyre të përhershëm në skrotum. Ndonjëherë njëri ose të dy testikujt nuk zbresin në lindje.Kjo gjendje shpesh korrigjohet brenda disa viteve të para të jetës pa trajtim. Nëse nuk korrigjohet në fëmijërinë e hershme, mund të çojë në keqfunksionim të testikujve dhe në zvogëlimin e prodhimit të testosteronit.

-Orkiti i shytave. Një infeksion i shytave që përfshin testikujt që ndodh gjatë adoleshencës ose moshës së rritur mund të dëmtojë testikujt, duke ndikuar në funksionimin e testikujve dhe prodhimin e testosteronit.

-Hemokromatoza. Shumë hekur në gjak mund të shkaktojë dështim të testikujve ose mosfunksionim të gjëndrrës së hipofizës, duke ndikuar në prodhimin e testosteronit.

-Lëndimi i testikujve. Për shkak se janë jashtë barkut, testikujt janë të prirur për dëmtime. Dëmtimi i testikujve të zhvilluar normalisht mund të shkaktojë hipogonadizëm. Dëmtimi i një testikulli mund të mos dëmtojë prodhimin total të testosteronit.

-Trajtimi i kancerit. Kimioterapia ose terapia rrezatuese për trajtimin e kancerit mund të ndërhyjë në prodhimin e testosteronit dhe spermës. Efektet e të dy trajtimeve shpesh janë të përkohshme, por mund të ndodhë infertilitet i përhershëm.

Edhe pse shumë burra rifitojnë pjellorinë e tyre brenda pak muajsh pas trajtimit, ruajtja e spermës para fillimit të terapisë së kancerit është një mundësi për burrat.

Hipogonadizmi sekondar

Në hipogonadizmin sekondar, testikujt janë normalë por nuk funksionojnë si duhet për shkak të një problemi me hipofizën ose hipotalamusin. Një numër kushtesh mund të shkaktojnë hipogonadizëm sekondar, përfshirë:

-Sindroma e Kallmann. Ky është një zhvillim anormal i zonës së trurit që kontrollon sekretimin e hormoneve të hipofizës (hipotalamus). Kjo anomali gjithashtu mund të ndikojë në aftësinë për të nuhatur (anosmi) dhe të shkaktojë verbim të ngjyrës së kuqe-jeshile.

-Çrregullimet e hipofizës. Një anomali në gjëndrrën e hipofizës mund të dëmtojë lirimin e hormoneve nga hipofiza në testikuj, duke ndikuar në prodhimin normal të testosteronit. Një tumor i hipofizës ose një lloj tjetër i tumorit të trurit i vendosur afër hipofizës mund të shkaktojë mangësi të testosteronit ose hormoneve të tjera.

-Gjithashtu, trajtimi për një tumor të trurit, të tilla si kirurgjia ose terapia me rrezatim, mund të ndikojë në hipofizë dhe të shkaktojë hipogonadizëm.

-Sëmundje inflamatore. Disa sëmundje inflamatore, të tilla si sarkoidoza, histiocitoza dhe tuberkulozi, përfshijnë hipotalamusin dhe gjëndrën e hipofizës dhe mund të ndikojnë në prodhimin e testosteronit.

– HIV / AIDS mund të shkaktojë nivele të ulëta të testosteronit duke prekur hipotalamusin, hipofizën dhe testikujt.

-Medikamente. Përdorimi i barnave të caktuara, të tilla si ilaçet për dhimbje opiumi dhe disa hormone, mund të ndikojnë në prodhimin e testosteronit.

-Mbipesha. Të qenit mbipeshë në mënyrë të konsiderueshme në çdo moshë mund të lidhet me hipogonadizëm.

-Plakja normale. Ndërsa burrat plaken, ka një rënie të ngadaltë, progresive në prodhimin e testosteronit. Shkalla ndryshon shumë.