Shmangia e humbjes së dhëmbëve mund të jetë pjesërisht nën kontrollin tuaj.  Rendisim nëntë faktorë rreziku për humbjen e dhëmbëve për shkak të sëmundjes periodontale.

Këtu është lista:

-Të jesh më i vjetër se 35 vjeç
-Të qenit mashkull
-Asnjëherë nuk merrni kujdes profesional dentar
-Asnjëherë nuk përdorni furçë dhëmbësh
-Pirja e duhanit (aktual ose i kaluar)
-Duke pasur diabet
-Duke pasur presion të lartë të gjakut
-Me artrit reumatoid
-Gjetja e nëntë ishte se dhëmbët e përparmë (të përparmë) kishin më shumë të ngjarë të humbnin nga sëmundja e mishit të dhëmbëve sesa dhëmbët në pjesën e prapme të gojës.

Disa nga ata faktorë  të tilla si mosha dhe seksi juaj nuk do të lëkunden. Por të tjerët  si nëse lani dhëmbët apo pini duhan  varen kryesisht nga ju.

Arsyeja kryesore për humbjen e dhëmbëve

-Sëmundja e mishit të dhëmbëve (periodontale) ishte arsyeja kryesore për humbjen e dhëmbëve.

-Burrat kishin më shumë të ngjarë që gratë të heqin një dhëmb. Humbja e dhëmbëve eshte gjithashtu më e zakonshme në mesin e pacientëve të moshës 35 vjeç e lart.

-Rreth tre në 10 pacientë jane duhanpirës ose ish-duhanpirës.Lidhja midis pirjes se duhanit dhe humbjes se dhembeve eshte me e forte nese do te kemi ne dispozicion me shume informacionmbi zakonet e duhanit te pacienteve dhe historine e tyre.

-Pasojat e kujdesit të dobët dentar
Mos marrja e nje  mirëmbajtje profesionale dentare.Mos larja ne menyre te rregullt e dhembeve

Humbja e dhëmbëve dhe shëndeti i përgjithshëm
Shumë pacientë kane edhe probleme të tjera shëndetësore.

Lidhja midis diabeti tip 2 dhe sëmundja e mishit të dhëmbëve

Presion i lartë i gjakut.Ka një lidhje midis sëmundjes së mishit të dhëmbëve dhe presionit të lartë të gjakut në gratë në menopauzë.

Gjithashtu një lidhje të fortë midis artritit reumatoid dhe humbjes së dhëmbit për shkak të sëmundjes së mishit të dhëmbëve.