Një prekje e bardhë këtu, një nuancë rozë atje, ose disa gurgullima ose gunga mund të jenë një shenjë e sëmundjes në trup. Problemet në mëlçi, mushkëri dhe zemër mund të shfaqen në thonjtë tuaj. Vazhdoni të lexoni për të mësuar se cilat sekrete mund të zbulojnë thonjtë tuaj.

Thonj të zbehtë
Thonjtë shumë të zbehtë ndonjëherë mund të jenë një shenjë e sëmundjes serioze, të tilla si:

Anemia
Dështimi kongjestiv i zemrës
Sëmundja e mëlçisë
Kequshqyerja

Thonjtë e Bardhë
Nëse thonjtë janë kryesisht të bardhë, kjo mund të tregojë probleme të mëlçisë, të tilla si hepatiti.

Thonjtë e verdhë
Një nga shkaqet më të zakonshme të thonjve të verdhë është një infeksion mykotik. Ndërsa infeksioni përkeqësohet, shtrati i thonjve mund të tërhiqet, dhe thonjtë mund të trashen dhe të shkërmoqen. Në raste të rralla, thonjtë e verdhë mund të tregojnë një gjendje më serioze siç janë sëmundja e rëndë tiroide, sëmundja e mushkërive, diabeti ose psoriaza.

Thonj të kaltër
Thonjtë me një nuancë te kaltër mund të nënkuptojnë që trupi nuk merr oksigjen të mjaftueshëm. Kjo mund të tregojë një problem në mushkëri, siç është emfizema. Disa probleme të zemrës mund të shoqërohen me thonjtë e kaltër.

Thonjtë e valëzuar
Nëse sipërfaqja e thonjve është ber ‘grope’, kjo mund të jetë një shenjë e hershme e psoriazës ose artritit inflamator. Ngjyrosja e thoit është e zakonshme, lëkura nën thua mund të duket në të kuqe-kafe.

Thonj të plasaritur ose të ndarë
Thonjtë e thatë dhe të brishtë që shpesh çahen ose ndahen janë lidhur me sëmundjen e tiroides. Plasaritje ose copëtim i kombinuar me një nuancë të verdhë ka më shumë të ngjarë për shkak të një infeksioni kërpudhor.

Palosni thonjtë e fryrë
Nëse lëkura rreth thoit duket e kuqe dhe e fryrë, kjo njihet si inflamacion i palosjes së thonjve. Mund të jetë rezultat i lupusit ose i një çrregullimi tjetër të indit lidhor. Infeksioni gjithashtu mund të shkaktojë skuqje dhe inflamacion të palosjes së thonjve.

Vija të errëta nën thua
Vijat e errëta nën gozhdë duhet të hetohen sa më shpejt të jetë e mundur. Ndonjëherë shkaktohen nga melanoma, lloji më i rrezikshëm i kancerit të lëkurës.

Gërvishten thonjtë
Të kafshosh thonjtë mund të mos jetë asgjë më shumë se një zakon i vjetër, por në disa raste është një shenjë e ankthit të vazhdueshëm që mund të përfitojë nga trajtimi. Kafshimi ose mbledhja e thonjve ka qenë gjithashtu e lidhur me çrregullimin obsesiv-kompulsiv. Nëse nuk mund të ndaleni, ia vlen të diskutoni me mjekun tuaj.

Thonjtë janë vetëm pjesë e enigmës
Megjithëse ndryshimet e thonjve shoqërojnë shumë kushte, këto ndryshime rrallë janë shenja e parë. Dhe shumë anomali të thonjve janë të padëmshme – jo të gjithë me thonj të bardhë kanë hepatit. Nëse shqetësoheni për pamjen e thonjve tuaj, vizitoni mjekun ose dermatologun.