Dhimbjet e kokës së akullores janë dhimbje koke të shkurtra, therëse që mund të ndodhin kur hani, pini ose thithni diçka të ftohtë. Kafshimi në një kon akullore është një shkaktar i zakonshëm, por ngrënia ose pirja e sendeve të tjera të ftohta, të tilla si akulli dhe pije të ngrirë të lagur, mund të kenë të njëjtin efekt “ngrirja e trurit”.

Zyrtarisht të njohur si dhimbje koke të stimulit të ftohtë, ato mund të ndodhin edhe kur papritmas e ekspozoni kokën tuaj të pambrojtur në temperatura të ftohta, të tilla si zhytja në ujë të ftohtë.

Lajmi i mirë:

Shumica e dhimbjeve të kokës në “akullore” zhduken aq shpejt sa zhvillohen.

Simptomat
Simptomat e një dhimbje koke akullore përfshijnë:

Dhimbje e mprehtë, therëse në ballë
Dhimbja që arrin kulmin rreth 20 deri 60 sekonda pasi fillon dhe zhduket në të njëjtën kohë
Dhimbje që rrallë zgjat më shumë se pesë minuta
Meqenëse dhimbjet e kokës së akullores shpejt zhduken, nuk ka nevojë të vizitoni një mjek.

Shkaqet
Dhimbjet e kokës së akullores shkaktohen nga ekspozimi i kokës suaj në të ftohtë të papritur, ekstrem ose nga lëvizja e diçkaje të ftohtë nëpër gojë dhe pjesën e pasme të fytit, të tilla si kur hani akullore shpejt ose konsumoni një pije të ftohtë.

Një teori është se i ftohti ndryshon përkohësisht rrjedhën e gjakut në sistemin tuaj nervor, duke shkaktuar një dhimbje koke të shkurtër. Enët e gjakut ngushtohen për të parandaluar humbjen e nxehtësisë së trupit dhe pastaj relaksohen përsëri për të lënë rrjedhjen e gjakut, duke rezultuar në një shpërthim dhimbjeje që largohet pasi trupi të përshtatet me ndryshimin e temperaturës.

Faktoret e rrezikut
Dhimbjet e kokës së akullores mund të prekin këdo. Por ju mund të jeni më të ndjeshëm ndaj dhimbjeve të kokës në akullore ose të keni dhimbje koke më të rënda në akullore nëse jeni të prirur për migrenë.

Parandalimi
Mënyra më e mirë për të shmangur dhimbjen e kokës në akullore është të shmangni ushqimin ose pijet e ftohta ose ekspozimin ndaj të ftohtit që i shkakton ato.