10 ushqimet e shëndetshme për sytë tuaj!

1. Speca te kuq
2. Farat e lulediellit dhe arrat
3. Zarzavatet jeshile e erret
4. Salmon
5. Patatet e embla
6. Mish pa dhjam dhe shpendet
7. Fasulet dhe bishtajoret
8. Veza
9. Kunguj
10. Brokol dhe laker brukseli

1. Speca te kuq
Specat e kuq ju japin më shumë  vitaminë C për kalori.  Kjo është e mirë për enët e gjakut në sytë tuaj, dhe shkenca sugjeron që mund të ulë rrezikun e prekjes nga kataraktet.  Eshtë gjetur në shumë perime dhe fruta, duke përfshirë , lulelakër, papaja(frut tropikal) dhe luleshtrydhe.Për te rruajtur vlerat kalorike të vitaminës C duhet qe speci i kuq te konsumohet i pa gatuar.Specat e kuq gjithashtu përmbajne vitaminat  A dhe E.

2. Farat e lulediellit dhe arrat
100gr i këtyre farave ose bajameve ka gjysmën e sasisë së vitaminës E që USDA rekomandon për të rriturit çdo ditë.  Një studim i madh zbuloi se vitamina E, së bashku me lëndë të tjera ushqyese, mund të ndihmojnë që degjenerimi makular (AMD) i lidhur me moshën të përkeqësohet.  Mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e kataraktit.  Lajthitë, kikirikët (bishtajore teknikisht) dhe gjalpi i kikirikëve janë gjithashtu burime të mira të vitaminës E.

3. Zarzavatet jeshile e erret
Lakra jeshile, spinaqi dhe zarzavatet jakë janë të pasura me të dy vitaminat C dhe E. Ata gjithashtu kanë karotenoide luteinë dhe zeaksantinë.  Këto forma bimore të vitaminës A ulin rrezikun e sëmundjeve afatgjata të syve, përfshirë AMD dhe kataraktin.  Shumica e njerëzve që hanë ushqime perëndimore trupi i tyre nuk plotësohet mjaftueshëm me këto vitamina.

4. Salmon
Retinat tuaja kanë nevojë për dy lloje të acideve yndyrore omega-3 për të funksionuar si duhet: DHA dhe EPA.  Mund t’i gjeni te peshku yndyror, si salmoni, toni dhe trofta, si dhe prodhimet e tjera të detit.  Omega-3 gjithashtu duket se mbron sytë tuaj nga AMD dhe glaukoma.  Nivelet e ulëta të këtyre acideve yndyrore janë lidhur me tharjen e syve.

5. Patatet e embla
Frutat dhe perimet me ngjyrë portokalli – si patatet e ëmbla, karotat, pjeprat, mangot dhe kajsitë – janë të pasura me beta-karotinë, një formë e vitaminës A që ndihmon në shikimin e natës, aftësinë e syve tuaj për t’u përshtatur me errësirën.  Një patate e ëmbël ka gjithashtu më shumë se gjysmën e vitaminës C që ju nevojitet në ditë dhe pak vitaminë E.

6. Mish pa dhjam dhe shpendet
Zinku sjell vitaminën A nga mëlçia juaj në retinën tuaj, ku përdoret për të bërë pigmentin mbrojtës melaninën. Mishi i viçit, derri dhe mishi i pulës (si mishi i errët ashtu edhe ai i gjirit) janë të gjitha burime të mira.

7. Fasulet dhe bishtajoret
Preferoni një diete vegjetariane, me pak yndyrë dhe shumë fibra për t’ju ndihmuar të mbani vizionin tuaj të mprehtë gjatë natës dhe të ngadalshëm AMD?  Qiqrat janë gjithashtu të pasura me zink, ashtu si bizelet, fasulet dhe thjerrëzat.  Një kuti me fasule të pjekura do të bëjë punën, gjithashtu.

8. Veza
Ashtë një marrëveshje e shkëlqyeshme paketimi: Zinku në një vezë do të ndihmojë trupin tuaj të përdorë luteinën dhe zeaksantinën nga e verdha e saj. Ngjyra e verdhë-portokalli e këtyre përbërjeve bllokon dritën e dëmshme blu nga dëmtimi i retinës tuaj.  Ato ndihmojnë në rritjen e sasisë së pigmentit mbrojtës në makulën, pjesën e syrit tuaj që kontrollon shikimin qendror.

9. Kunguj
Trupi juaj nuk mund të prodhojë luteinë dhe zeaksantinë, por mund t’i merrni nga kungulli gjatë gjithë vitit.  Kungulli i verës gjithashtu ka vitaminë C dhe zink.  Lloji i dimrit do t’ju japë vitamina A dhe C, si dhe acide yndyrore omega-3, gjithashtu.

10. Brokoli dhe laker Brukseli
Këto perime të lidhura vijnë me një kombinim tjetër fitues të lëndëve ushqyese: vitamina A (si luteina, zeaksantina dhe betakarotina), vitamina C dhe vitamina E. Të gjitha janë antioksidantë që mbrojnë qelizat në sytë tuaj nga radikalet e lira, një lloj  të molekulës së paqëndrueshme që prish indet e shëndetshme.  Retinat tuaja janë veçanërisht të prekshme.