Nëse e shihni veten duke u ndjerë i dobët ose i pa frymëzuar nga palestra, këtu janë pesë mënyra se si ju mund të shtoni pizzazz në stërvitjet tuaja, të rrisni efektivitetin e tyre dhe të përfitoni më shumë nga koha që kaloni duke punuar.

Shumë prej nesh po kalojnë një kohë të vështirë për të qëndruar në një rutinë solide fitnesi tani. Po përpiqemi të lundrojmë në stërvitjet në shtëpi, mësimin në distancë, punën nga shtëpia, mbylljet e palestrave dhe … le ta pranojmë – lodhja pandemike. Të gjitha kufizimet dhe sfidat mund ta bëjnë të lehtë të ndiheni të zhgënjyer nga rutina juaj.

1. Vlerësoni rutinën tuaj të stërvitjes.

Shpesh dëgjojmë se shumë individë stërvisin të njëjtat muskuj cdo ditë.  Cilat janë ushtrimet më të mira? Kombinimi i ushtrimeve të ndryshmeose llojit të stërvitjes si klasa HIIT, BODYPUMP, CrossFit dhe të qarkut të forcës ditë me radhë, janë perfekte. Ndërsa trajnimi për forcë është Mahnitës, dhe një nga mënyrat më të mira për të mbrojtur kockat tuaja dhe për të ndërtuar muskuj, është e rëndësishme të jeni strategjik në mënyrën se si stërviteni me forcë. Mos harroni se rezultatet ndodhin gjatë pushimit, jo vetëm duke punuar. Nëse po punoni të njëjtët muskuj me lodhje ditë pas dite, kjo shkakton një cikël të vazhdueshëm të prishjes së muskujve pa u dhënë indeve kohën e nevojshme për t’u rikuperuar dhe rindërtuar. Ditët alternative të stërvitjes së forcës, ose nëse ju pëlqejnë klasat ose stërvitjet që sfidojnë të gjithë trupin tuaj, zëvëndësojini ato stërvitje me ditë pushimi  për t’i dhënë muskujt tuaj një pushim.

2. Shtoni trajnim me interval.

Trajnimi në interval është një mënyrë e shkëlqyeshme për të djegur dhjamin, për të mbrojtur shëndetin e zemrës tuaj, dhe ju mund të bëheni më të fortë, më të mirë dhe më të shpejtë. Shtoni disa intervale Tabata në punën tuaj të forcës, ose HIIT. Ashtu siç e përmenda në pikën e fundit, mos bëni të njëjtën gjë në ditë rresht. Eshtë e rëndësishme të ndryshoni intensitetet e zemrës, në mënyrë që të mos mbani të njëjtën stërvitje çdo ditë.

3. Ndaloni të bëni stërvitje thelbësore “tradicionale”.

Kurdoherë që dikush shtrihet në dysheme dhe bën 100+ muskuj barku ose ulje, pa patur një plan të mirfilltë stërvitor, mund të jenë në dëmin tuaj. Këto ushtrime mund të krijojnë stres dhe presion në shtyllën kurrizore tuaj, duke ndikuar negativisht në pjesën e pasme të shpinës. Përqendrohuni në punën thelbësore funksionale duke bërë një plan stërvitor javor, kombinim të ushtrimeve të ndryshme dhe pa dyshim ditët pushim, pasi ato janë kryesore për rigjenerimin e muskujve.

4. Kushtojini vëmendje frymëmarrjes dhe formës.

Eshtë e lehtë të futesh në zonën e stërvitjes dhe të zbulosh se ke mbajtur frymën për të gjithë grupin e përsëritjeve. Shumë  njerëz duan të të kenë të njëjtin intesitet përditë në stërvitjen e tyre, por trupi nuk mund të përgjigjet njëlloj cdo ditë, kjo për shumë faktorë të ndryshëm. Nëse shikoni që jeni të lodhur dhe trupi juaj nuk i përgjigjet ushtrimeve të cilat keni planifikuar, atëherë ndërroni strategji, jepini trupit më shumë ‘frymëmarrje’.

5. Provoni një klasë të re, ose ndryshoni pamjen tuaj.

Ndryshimi sjell shkëndija. Nëse ndiheni të bllokuar ose të rezauruar në rutinën tuaj, provoni diçka krejt të re. Merrni vrapimin tuaj jashtë në vend të rutinës. Merrni një klasë të re virtuale. Provoni diçka që mendoni se nuk mund t’ju ​​pëlqejë dhe mund ta befasoni veten. Nëse i bëni këto gjëra, dhe ende po ndiheni të ‘rezauruar’, mbase është një sinjal që po stërviteni tej mase dhe keni nevojë për pushim. Bëni pushim dhe kthehuni edhe më të fortë. Trupat tanë janë makina inteligjente dhe zakonisht do të na tregojnë se çfarë dëshirojnë … na mbetet ne vetëm ta dëgjojmë. WebMd