Vezore normale dhe vezore policistike

Sindroma e vezoreve policistike (PCOS) është një çrregullim hormonal i zakonshëm midis grave në moshën riprodhuese. Gratë me PCOS mund të kenë periudha të rralla ose të zgjatura menstruale ose nivele të tepërta të hormonit mashkullor (androgjen). Vezoret mund të zhvillojnë koleksione të shumta të vogla të lëngjeve (gjëndrave) dhe nuk arrijnë të lëshojnë vezët rregullisht.

Shkaku i saktë i PCOS është i panjohur. Diagnostikimi dhe trajtimi i hershëm së bashku me humbjen e peshës mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve afatgjata të tilla si diabeti tip 2 dhe sëmundjet e zemrës.

Simptomat
Shenjat dhe simptomat e PCOS shpesh zhvillohen rreth kohës së periudhës së parë menstruale gjatë pubertetit. Ndonjëherë PCOS zhvillohet më vonë, për shembull, në përgjigje të shtimit të konsiderueshëm të peshës.

Shenjat dhe simptomat e PCOS ndryshojnë. Një diagnozë e PCOS bëhet kur përjetoni të paktën dy nga këto shenja:

 • Cikel i  parregullt. Ciklet menstruale të rralla, të parregullta ose të zgjatura janë shenja më e zakonshme e PCOS. Për shembull, mund të keni më pak se nëntë periudha në vit, më shumë se 35 ditë midis periudhave dhe periudhave anormalisht të rënda.
 • Androgjen i tepërt. Nivele të larta të hormoneve mashkullore mund të rezultojnë në shenja fizike, të tilla si qime të tepërta të fytyrës dhe trupit (hirsutizëm), dhe herë pas here puçrra të forta dhe tullacë në modelin mashkullor.
 • Vezoret policistike. Vezoret tuaja mund të jenë të zmadhuara dhe përmbajnë gjëndra që rrethojnë vezët. Si rezultat, vezoret mund të mos funksionojnë rregullisht.
  Shenjat dhe simptomat e PCOS janë zakonisht më të rënda nëse jeni mbipeshe.

Kur të shkoni tek mjeku?
Shikoni mjekun tuaj nëse keni shqetësime në lidhje me periudhat tuaja menstruale, nëse jeni duke përjetuar infertilitet ose nëse keni shenja të androgjenit të tepërt siç janë përkeqësimi i hirsutizmit, puçrrat dhe tullacia e modelit mashkullor.

 

Cilët janë faktorët?
Shkaku i saktë i PCOS nuk dihet. Faktorët që mund të luajnë një rol përfshijnë:

 • Insulina e tepërt. Insulina është hormoni i prodhuar në pankreas që lejon qelizat të përdorin sheqer, furnizimin kryesor të energjisë së trupit tuaj. Nëse qelizat tuaja bëhen rezistente ndaj veprimit të insulinës, atëherë nivelet e sheqerit në gjak mund të rriten dhe trupi juaj mund të prodhojë më shumë insulinë. Insulina e tepërt mund të rrisë prodhimin e androgjenit, duke shkaktuar vështirësi me ovulimin.
 • Inflamacion i shkallës së ulët. Ky term përdoret për të përshkruar prodhimin e substancave të qelizave të bardha të gjakut për të luftuar infeksionin. Hulumtimet kanë treguar se gratë me PCOS kanë një lloj inflamacioni të gradës së ulët që stimulon vezoret policistike për të prodhuar androgjene, të cilat mund të çojnë në probleme të zemrës dhe enëve të gjakut.
 • Trashëgimia. Hulumtimet sugjerojnë që gjene të caktuara mund të lidhen me PCOS.
 • Androgjen i tepërt. Vezoret prodhojnë nivele anormale të larta të androgjenit, duke rezultuar në hirsutizëm dhe puçrra

Komplikimet e PCOS mund të përfshijnë:

 • Steriliteti
 • Diabeti i shtatzënisë ose presion i lartë i gjakut i shkaktuar nga shtatzënia
 • Abort ose lindje e parakohshme
 • Steatohepatiti joalkoolik – një inflamacion i rëndë i mëlçisë i shkaktuar nga akumulimi i dhjamit në mëlçi
 • Sindroma metabolike – një grup i kushteve duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, sheqerin e lartë të gjakut dhe nivelet jonormale të kolesterolit ose triglicerideve që rrisin ndjeshëm rrezikun tuaj të sëmundjes kardiovaskulare
 • Diabeti i tipit 2 ose prediabeti
 • Apnea e gjumit
 • Depresioni, ankthi dhe çrregullimet e të ngrënit
 • Gjakderdhje jonormale e mitrës
 • Kanceri i rreshtimit të mitrës (kanceri endometrial)
 • Obeziteti shoqërohet me PCOS dhe mund të përkeqësojë ndërlikimet e çrregullimit.

Diagnostifikimi
Si bëhet provimi i legenit
Ekzaminimi me ultratinguj transvaginal
Ekografia transvaginale
Mjeku juaj ka të ngjarë të fillojë me një diskutim të historisë tuaj mjekësore, përfshirë periudhat tuaja menstruale dhe ndryshimet në peshë. Një provim fizik do të përfshijë kontrollimin e shenjave të rritjes së tepërt të flokëve, rezistencës ndaj insulinës dhe puçrrave.

Mjeku juaj mund të rekomandojë:

Një provim i legenit. Mjeku vizualisht dhe manualisht inspekton organet tuaja riprodhuese për masa, rritje ose anomali të tjera.
Testet e gjakut. Gjaku juaj mund të analizohet për të matur nivelet e hormoneve. Ky test mund të përjashtojë shkaqet e mundshme të anomalive menstruale ose tepricën e androgjenit që imiton PCOS. Ju mund të keni një test shtesë të gjakut për të matur tolerancën e glukozës dhe nivelet e kolesterolit dhe trigliceridit.
Një ekografi. Mjeku juaj kontrollon pamjen e vezoreve dhe trashësinë e rreshtimit të mitrës. Një pajisje e ngjashme me shkopinjtë (shndërruesi) vendoset në vagjinën tuaj (ekografia transvaginale). Përçuesi lëshon valë zanore që përkthehen në imazhe në ekranin e kompjuterit.
Nëse keni një diagnozë të PCOS, mjeku juaj mund të rekomandojë teste shtesë për komplikime. Këto teste mund të përfshijnë:

Kontrolle periodike të presionit të gjakut, tolerancës së glukozës dhe niveleve të kolesterolit dhe triglicerideve
Kontrollimi i depresionit dhe ankthit
Kontrollimi i apnesës obstruktive të gjumit