Dita Botërore e Shëndetit Mendor të këtij viti, më 10 Tetor, vjen në një kohë kur jeta jonë e përditshme ka ndryshuar ndjeshëm si rezultat i pandemisë COVID-19. Muajt ​​e kaluar kanë sjellë shumë sfida: për punonjësit e kujdesit shëndetësor, duke siguruar kujdes në rrethana të vështira, duke shkuar në punë me frikë të sjelljes së COVID-19 në shtëpi me ta; për studentët, duke iu përshtatur marrjes së klasave nga shtëpia, me pak kontakte me mësuesit dhe miqtë dhe të shqetësuar për të ardhmen e tyre; për punëtorët të cilëve u rrezikohet jetesa; për numrin e madh të njerëzve të kapur në varfëri ose në mjedise të brishta humanitare me mbrojtje jashtëzakonisht të kufizuar nga COVID-19; dhe për njerëzit me kushte të shëndetit mendor, shumë prej tyre përjetojnë izolim edhe më të madh shoqëror se më parë. Dhe kjo do të thotë asgjë për të menaxhuar pikëllimin e humbjes së një të dashur, ndonjëherë pa qenë në gjendje të them lamtumirë.

Pasojat ekonomike të pandemisë tashmë janë ndjerë, pasi kompanitë e lënë stafin të shkojë në një përpjekje për të shpëtuar bizneset e tyre, ose me të vërtetë të mbyllen plotësisht.

Duke pasur parasysh përvojën e kaluar të emergjencave, pritet që nevoja për shëndet mendor dhe mbështetje psikosociale do të rritet ndjeshëm në muajt dhe vitet e ardhshme. Investimi në programe të shëndetit mendor në nivelin kombëtar dhe ndërkombëtar, të cilët tashmë kanë vuajtur nga vitet e nënfinancimit kronik, tani është më i rëndësishëm se sa ka qenë ndonjëherë.

Kjo është arsyeja pse qëllimi i fushatës së Ditës Botërore të Shëndetit Mendor të këtij viti është rritja e investimeve në shëndetin mendor.