Çfarë është diabeti dhe cilat janë llojet e diabetit?
Diabeti është një sëmundje që përfshin probleme me hormonin e insulinës. Normalisht, pankreasi (një organ prapa stomakut) lëshon insulinë për të ndihmuar trupin tuaj të ruajë dhe të përdorë sheqerin dhe yndyrën nga ushqimi që hani. Diabeti shfaqet kur ndodh një nga më poshtë:

Kur pankreasi nuk prodhon  insulinë
Kur pankreasi prodhon shumë pak insulinë
Kur trupi nuk i përgjigjet si duhet insulinës, një gjendje e quajtur “rezistenca ndaj insulinës”
Diabeti është një sëmundje që ju shoqëron gjatë gjithë jetës dhe deri më tani, nuk ka shërim. Njerëzit me diabet duhet të menaxhojnë sëmundjen e tyre për të qenë të shëndetshëm.

Roli i Insulinës në Diabet

Për të kuptuar pse insulina është e rëndësishme në diabet, ju ndihmon të dini më shumë se si trupi përdor ushqimin për energji. Trupi juaj përbëhet nga miliona qeliza. Për të bërë energji, këto qeliza kanë nevojë për ushqim në një formë shumë të thjeshtë. Kur hani ose pini, shumica e ushqimit tuaj ndahet në një sheqer të thjeshtë të quajtur “glukozë”. Pastaj, glukoza transportohet përmes qarkullimit të gjakut në qelizat e trupit tuaj ku mund të përdoret për të siguruar një pjesë të energjisë që i nevojitet trupit tuaj për aktivitetet e përditshme.

Sasia e glukozës tuaj në qarkullimin  të gjakut rregullohet fort nga hormoni i insulinës. Insulina lëshohet gjithmonë në sasi të vogla nga pankreasi. Kur sasia e glukozës në gjakun tuaj rritet në një nivel të caktuar, pankreasi do të lëshojë më shumë insulinë për të shtyrë më shumë glukozë në qeliza. Kjo bën që nivelet e glukozës në gjak të bien.

Për të mbajtur nivelet e glukozës në gjak  (hipoglikemi ose sheqer të ulët në gjak), trupi juaj ju sinjalizon për të ngrënë dhe çliron pak glukozë nga depozitat e mbajtura në mëlçi.

Njerëzit me diabet ose nuk prodhojnë insulinë ose qelizat e trupit të tyre janë rezistente ndaj insulinës, duke çuar në nivele të larta të sheqerit që qarkullojnë në gjak, të quajtur thjesht sheqer të lartë në gjak. Sipas përkufizimit, diabeti ka një nivel glukoze në gjak prej 126 miligramë për decilitër (mg / dL) ose më shumë pas një agjërimi brenda natës (duke mos ngrënë asgjë).

Llojet e Diabetit

Diabeti tip 1

Diabeti tip 1 ndodh sepse qelizat prodhuese të insulinës në pankreas (të quajtura beta) shkatërrohen nga sistemi imunitar. Personat me diabet tip 1 nuk prodhojnë insulinë dhe duhet të përdorin injeksione insuline për të kontrolluar sheqerin në gjak.

Diabeti tip 1 fillon më së shpeshti tek njerëzit nën moshën 20 vjeç, por mund të shfaqet në çdo moshë.

Diabeti tip 2

Ndryshe nga njerëzit me diabet tip 1, njerëzit me diabet tip 2 prodhojnë insulinë. Sidoqoftë, insulina që sekreton pankreasi i tyre ose nuk është e mjaftueshme ose trupi është rezistent ndaj insulinës. Kur nuk ka insulinë të mjaftueshme ose insulina nuk përdoret siç duhet, glukoza nuk mund të futet në qelizat e trupit.

Diabeti tip 2 është forma më e zakonshme e diabetit, që prek pothuajse miliona njerëz në të gjithë botën. Diabeti tip 2 zakonisht ndodh tek njerëzit mbi 40 vjeç që janë mbipeshë, por mund të ndodhë tek njerëzit që nuk janë mbipeshë. Ndonjëherë referuar si “diabeti me fillimin e të rriturve”, diabeti i tipit 2 ka filluar të shfaqet më shpesh tek fëmijët për shkak të rritjes së mbipeshes tek të rinjtë.

Disa njerëz mund të menaxhojnë diabetin e tyre të tipit 2 duke kontrolluar peshën e tyre, duke parë dietën e tyre dhe duke ushtruar rregullisht. Të tjerët gjithashtu mund të kenë nevojë të marrin një pilulë që ndihmon trupin e tyre të përdorë më mirë insulinë ose të marrë injeksione të insulinës.

Shpesh, mjekët janë në gjendje të zbulojnë gjasat e diabetit të tipit 2 para se gjendja të ndodhë në të vërtetë. Zakonisht referohet si para-diabet, kjo gjendje ndodh kur nivelet e sheqerit në gjak të një personi janë më të larta se normale, por jo aq të larta sa për një diagnozë të diabetit të tipit 2.

Diabeti gestacional
Diabeti i shtatzënisë shkaktohet nga shtatzënia. Ndryshimet e hormoneve gjatë shtatzënisë mund të ndikojnë në aftësinë e insulinës për të punuar si duhet. Gjendja ndodh në afërsisht 4% të të gjitha shtatëzënësive.

Gratë shtatzëna që kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të diabetit gestacional janë ato që janë mbi 25 vjeç, janë mbi peshën e tyre normale të trupit para shtatzënisë, kanë një histori familjare të diabetit.

Kontrolli për diabetin gestacional kryhet gjatë shtatëzënësisë. Mbetur i patrajtuar, diabeti gestacional rrit rrezikun e ndërlikimeve si për nënën ashtu edhe për fëmijën e saj të palindur.

Zakonisht, nivelet e sheqerit në gjak kthehen në normale brenda gjashtë javëve nga lindja. Sidoqoftë, gratë që kanë pasur diabet gestacional kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të diabetit tip 2 më vonë gjatë jetës.

Cilat janë simptomat e diabetit?
Simptomat e diabetit të tipit 1 shpesh ndodhin papritmas dhe mund të jenë të rënda. Ato përfshijnë:

Etja e shtuar
Uria e rritur (sidomos pas ngrënies)
Goje e thate
Urinim i shpeshtë
Humbje e pashpjegueshme e peshës (edhe pse jeni duke ngrënë dhe ndjeheni të uritur)
Lodhje (ndjenjë e dobët, e lodhur)
Shikim i turbullt
Frymëmarrje e rëndë, e rëndë (frymëmarrjet Kussmaul)
Humbja e vetëdijes (e rrallë)
Simptomat e diabetit të tipit 2 mund të jenë të njëjta me ato të renditura më sipër. Më shpesh, nuk ka simptoma ose një zhvillim shumë gradual të simptomave të mësipërme. Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

Plagë ose prerje të shërimit të ngadaltë
Kruarje e lëkurës (zakonisht në zonën e vaginës ose ijeve)
Infeksionet
Shtimi i peshës
Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash të duarve dhe këmbëve
Impotencë ose mosfunksionim erektil

Si administrohet diabeti?
Në kohët e sotme, diabeti nuk mund të shërohet, por mund të menaxhohet dhe kontrollohet. Qëllimet e menaxhimit të diabetit janë:

Mbani nivelet e sheqerit në gjak sa më afër normale që të jetë e mundur duke ekuilibruar marrjen e ushqimit me ilaçe dhe aktivitet.
Ruani nivelin e kolesterolit dhe trigliceridit në gjak sa më afër niveleve të tyre normale që të jetë e mundur duke shmangur sheqernat e shtuara dhe niseshten e përpunuar dhe duke ulur yndyrën e ngopur dhe kolesterolin.
Kontrolloni presionin tuaj të gjakut. Presioni juaj i gjakut nuk duhet të kalojë mbi 130/80.

Ju mbani çelësin për menaxhimin e diabetit tuaj nga:

Planifikimi i asaj që hani dhe ndjekja e një plani të ekuilibruar të vaktit
Ushtrime të rregullta
Marrja e ilaçeve, nëse përshkruhet nga mjeku dhe duke ndjekur nga afër udhëzimet se si dhe kur ta merrni atë
Monitorimi i sheqerit në gjak dhe nivelet e presionit të gjakut në shtëpi
Mbajtja e takimeve tuaja me ofruesit e kujdesit shëndetësor dhe kryerja e testeve laboratorike siç urdhërohet nga mjeku juaj

Mos harroni: Ajo që bëni në shtëpi çdo ditë ndikon në sheqerin tuaj në gjak më shumë sesa ajo që mjeku juaj mund të bëjë çdo disa muaj gjatë kontrolleve tuaja.