Alergjia e qumështit apo intoleranca e qumështit

Kid refusing to drink milk

 

Alergjia e qumështit apo intoleranca e qumështit?

Një alergji e vërtetë e qumështit ndryshon nga intoleranca e proteinave të qumështit dhe intoleranca e laktozës. Për dallim nga alergjia ndaj qumështit, intoleranca nuk përfshin sistemin imunitar. Intoleranca e qumështit kërkon trajtim të ndryshëm nga alergjia e vërtetë e qumështit.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të intolerancës së proteinave të qumështit ose intolerancës së laktozës përfshijnë probleme të tretjes, të tilla si bloating, gazi ose diarre, pas konsumimit të qumështit ose produkteve që përmbajnë qumësht.

Alergjia

Alergjia e qumështit është një përgjigje anormale nga sistemi imunitar i trupit ndaj qumështit dhe produkteve që përmbajnë qumësht. Eshtë një nga alergjitë më të zakonshme ushqimore tek fëmijët. Qumështi i lopës është shkaku i zakonshëm i alergjisë ndaj qumështit, por qumështi nga delet, dhitë, dhe gjitarët e tjerë gjithashtu mund të shkaktojë një reagim.

Një reaksion alergjik zakonisht ndodh menjëherë pasi ju ose fëmija juaj konsumon qumësht. Shenjat dhe simptomat e alergjisë ndaj qumështit variojnë nga të buta në të rënda dhe mund të përfshijnë probleme të frymëmarrjes, të vjella,  dhe probleme të tretjes. Alergjia e qumështit gjithashtu mund të shkaktojë anafilaksë – një reagim i rëndë, kërcënues për jetën.

Shmangia e qumështit dhe produkteve të qumështit është trajtimi kryesor për alergjinë ndaj qumështit. Për fat të mirë, shumica e fëmijëve tejkalojnë alergjinë ndaj qumështit. Ata që nuk e tejkalojnë atë mund të duhet të vazhdojnë të shmangin produktet e qumështit.

Simptomat
Simptomat e alergjisë së qumështit, të cilat ndryshojnë nga personi në person, ndodhin disa minuta deri në disa orë pasi ju ose fëmija juaj pi qumësht ose ha produkte qumështi.

Shenjat dhe simptomat e menjëhershme të alergjisë ndaj qumështit mund të përfshijnë:

-Urtikarie
-Ndjenjë kruajtje ose ndjesi shpimi gjilpërash rreth buzëve ose gojës
-Ellingnjtje e buzëve, gjuhës ose fytit
-Kollitja ose gulçimi
-Të vjella

Shenjat dhe simptomat që mund të kërkojnë më shumë kohë për t’u zhvilluar përfshijnë:

Stool të lirshëm ose diarre, të cilat mund të përmbajnë gjak
Dhimbje barku
Humbje e nuhatjes
Sy të përlotur
Koliku, tek bebet

Alergjia e qumështit apo intoleranca e qumështit?

Një alergji e vërtetë e qumështit ndryshon nga intoleranca e proteinave të qumështit dhe intoleranca e laktozës. Për dallim nga alergjia ndaj qumështit, intoleranca nuk përfshin sistemin imunitar. Intoleranca e qumështit kërkon trajtim të ndryshëm nga alergjia e vërtetë e qumështit.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të intolerancës së proteinave të qumështit ose intolerancës së laktozës përfshijnë probleme të tretjes, të tilla si bloating, gazi ose diarre, pas konsumimit të qumështit ose produkteve që përmbajnë qumësht.

Anafilaksia
Alergjia e qumështit mund të shkaktojë anafilaksi, një reagim kërcënues për jetën që ngushton rrugët e frymëmarrjes dhe mund të bllokojë frymëmarrjen. Qumështi është ushqimi i tretë më i zakonshëm – pas kikirikëve dhe arrave të pemëve – që shkakton anafilaksi.

Nëse ju ose fëmija juaj ka një reagim ndaj qumështit, tregoni mjekut tuaj, pa marrë parasysh sa i butë është reagimi. Testet mund të ndihmojnë në konfirmimin e alergjisë ndaj qumështit, kështu që ju mund të shmangni reagimet në të ardhmen dhe potencialisht më të këqija.

Anafilaksia është një urgjencë mjekësore dhe kërkon trajtim me një e shtënë epinefrine (adrenalinë) (EpiPen, Adrenaclick, të tjerët) dhe një udhëtim në dhomën e urgjencës. Shenjat dhe simptomat fillojnë menjëherë pas konsumimit të qumështit dhe mund të përfshijnë:

Kushtëzimi i rrugëve të frymëmarrjes, duke përfshirë një fyt të fryrë që e bën të vështirë frymëmarrjen
Skuqje  e fytyrës

Tronditje, me një rënie të theksuar të presionit të gjakut

Shikoni mjekun tuaj ose një alergolog nëse ju ose fëmija juaj përjeton simptoma të alergjisë ndaj qumështit menjëherë pas konsumimit të qumështit. Nëse është e mundur, vizitoni mjekun tuaj gjatë reaksionit alergjik për të ndihmuar mjekun të bëjë një diagnozë. Kërkoni trajtim urgjent nëse ju ose fëmija juaj zhvillon shenja ose simptoma të anafilaksisë.