Lëkura është organi më i madh i trupit. Lëkura na mbron nga mikrobet dhe elementët, ndihmon në rregullimin e temperaturës së trupit dhe lejon ndjesitë e prekjes, nxehtësisë dhe të ftohtit.

Problemet më të zakonshme të lëkurës.

Skuqja: Pothuajse çdo ndryshim në pamjen e lëkurës mund të quhet skuqje. Shumica e skuqjeve janë nga acarimi i thjeshtë i lëkurës; të tjerët rezultojnë nga kushtet mjekësore.
Dermatiti: Një term i përgjithshëm për pezmatimin e lëkurës. Dermatiti atopik (një lloj ekzeme) është forma më e zakonshme.
Ekzema: Inflamacioni i lëkurës (pezmatimi) që shkakton një skuqje të kruajtjes. Më shpesh, kjo është për shkak të një sistemi imunitar tepër aktiv.
Psoriasis: Një gjendje autoimune që mund të shkaktojë një shumëllojshmëri të skuqjeve të lëkurës. Pllakat e argjendta, me luspa në lëkurë janë forma më e zakonshme.
Zbokth: Një gjendje me luspa e kokës mund të shkaktohet nga pezmatime seborreike, psoriasis ose ekzemë.
Aknet: Gjendja më e zakonshme e lëkurës, puçrrat prekin mbi 85% të njerëzve në disa kohë të jetës.
Celuliti: Inflamacion i dermis dhe indeve nënlëkurore, zakonisht për shkak të një infeksioni. Një skuqje e lëkurës së kuqe, të ngrohtë, shpesh të dhimbshme në përgjithësi rezulton.
Abscesi i lëkurës (çiban ose furuncle): Një infeksion i lokalizuar i lëkurës krijon një koleksion të qelbës nën lëkurë. Disa abscese duhet të hapen dhe drenazhohen nga një mjek në mënyrë që të shërohen.
Rozacea: Një gjendje kronike e lëkurës që shkakton një skuqje të kuqe në fytyrë. Rozacea mund të duket si puçrra, dhe është kuptuar dobët.
Lythat: Një virus infekton lëkurën dhe bën që lëkura të rritet tepër, duke krijuar një lyth. Lythat mund të mjekohen në shtëpi me kimikate, kasetë kanalesh ose ngrirje, ose të hiqen nga një mjek.
Melanoma: Lloji më i rrezikshëm i kancerit të lëkurës, melanoma rezulton nga dëmtimi i diellit dhe shkaqe të tjera. Një biopsi e lëkurës mund të identifikojë melanomën.
Karcinoma e qelizave bazale: Lloji më i zakonshëm i kancerit të lëkurës. Karcinoma e qelizave bazale është më pak e rrezikshme se melanoma, sepse rritet dhe përhapet më ngadalë.
Keratoza Seborrheike: Një rritje beninje, shpesh kruarje që duket si një lyth “i mbërthyer”. Keratozat Seborrheike mund të hiqen nga një mjek, nëse shqetësohen.
Keratoza aktinike: Një gungë e ndryshkur ose me luspa që formohet në lëkurën e ekspozuar nga dielli. Keratozat aktinike ndonjëherë mund të përparojnë drejt kancerit.
Karcinoma qelizore skuamoze: Një formë e zakonshme e kancerit të lëkurës, karcinomës qelizore skuamoze mund të fillojë si ulçerë që nuk do të shërohet, ose një rritje anormale. Zakonisht zhvillohet në zonat e ekspozuara nga dielli.
Herpesi: Viruset e herpesit HSV-1 dhe HSV-2 mund të shkaktojnë flluska periodike ose acarim të lëkurës rreth buzëve ose organeve gjenitale.
Hives: Arna të ngritura, të kuqe dhe të kruajtura në lëkurë që shfaqen papritmas. Hitë zakonisht vijnë nga një reaksion alergjik.
Tinea versicolor: Një infeksion beninj i kërpudhave kërpudhore krijon zona të zbehtë me pigmentim të ulët në lëkurë.
Exantham viral: Shumë infeksione virale mund të shkaktojnë një skuqje të kuqe që prek zona të mëdha të lëkurës. Kjo është veçanërisht e zakonshme tek fëmijët.
Herpes (herpes zoster): Shkaktohet nga virusi i lisë së dhenve, herpes është një skuqje e dhimbshme në njërën anë të trupit. Një vaksinë e re për të rriturit mund të parandalojë zalljet në shumicën e njerëzve.
Zgjebja: marimangat e vogla që zhyten në lëkurë shkaktojnë zgjebe. Një skuqje e mprehtë me kruajtje në rrjetat e gishtërinjve, kyçeve, bërrylave dhe mollaqeve është tipike për zgjebe.
Krimbi i unazës: Një infeksion kërpudhat kërpudhat (i quajtur edhe tinea). Unazat karakteristike që ai krijon nuk janë për shkak të krimbave.