Çfarë është Penicilina?

Penicilina i përket një grupi të rëndësishëm të antibiotikëve të quajtur antibiotikë beta (ß) -laktam të cilët janë përgjithësisht të efektshëm në zhdukjen e infeksioneve të zakonshme bakteriale dhe janë relativisht të lira dhe për këtë arsye përdoren gjerësisht për të trajtuar lëkurën, veshin, sinusin dhe infeksionet e traktit të sipërm respirator. Kjo klasë e antibiotikëve përfshin derivate të penicilinës si ampicilina dhe amoxicilina si dhe cefalosporinat, monobaktamët, karapapenemat dhe ß frenuesit e l-laktamazës. Si me shumicën e barnave, penicilina shfaq efekte anësore të zakonshme dhe reaksione anësore. Sidoqoftë, alergjia e vërtetë ndaj ilaçeve, e cila është e ndërmjetësuar nga IgE, përbën shumë pak nga të gjitha reagimet e raportuara anësore të ilacit.

Ilacet e përfshira në grupin e Penicilinave:

 • Amoxicillin
 • Ampicillin
 • Dicloxacillin
 • Nafcillin
 • Oxacillin
 • Penicillin G
 • Penicillin V
 • Piperacillin
 • Ticarcillin

Sa kohë duhet për të patur një reaksion alergjik ndaj një ilaçi?

Koha ndryshon nga një person në tjetrin. Disa njerëz mund të reagojnë menjëherë, ndërsa të tjerët mund ta marrin ilaçin disa herë para se të kenë një reaksion alergjik. Shumica e kohës simptomat do të shfaqen ndërmjet 1-2 orësh pas marrjes së barit, përveç nëse keni një reagim më të rrallë, të vonuar të llojit.

Si ta kuptojmë që jemi alergjik ndaj Penicilinës?

Për të kuptuar nëse jeni alergjik ndaj penicilinës së pari mund të merret historia familjarë. Nëse njëri nga prindërit është alergjik ndaj penicilinës ka të ngjarë që edhe ju mund të jeni të rriskuar për të patur alergji. ( Kjo nuk është vendimtare, pasi ka individë të cilët edhe pse kanë në familje histori me alergji nga Penicilina sërish mund ta përdorin atë. Për të qënë të sigurt gjithmonë konsultohuni me mjekun ose farmacistin tuaj për të shmangur efektet anësore  të saj).

Shenjat dhe simptomat e alergjisë ndaj penicilinës shpesh ndodhin brenda një ore pas marrjes së ilaçit. Rrallë herë, reagimet mund të ndodhin orë, ditë ose javë më vonë.

Faktorët e riskut:
Reagimi alergjik ndaj një ilaçi tjetër
Rritja e ekspozimit ndaj penicilinës, për shkak të dozave të larta, përdorimit të përsëritur ose përdorimit të zgjatur
Disa sëmundje të shoqëruara zakonisht me reaksione alergjike të ilaçeve, të tilla si infeksioni me HIV ose virusi Epstein-Barr

Simptomat e Alergjisë:

Shenjat dhe simptomat e alergjisë ndaj penicilinës mund të përfshijnë:

 • Skuqje e lëkurës, Kruarje
 • Ethe
 • Enjtje
 • Gulçim
 • Lotim dhe kruarje e syve
 • Nauze ose ngërçe barku
 • Të vjella ose diarre
 • Marramendje ose dritë e lehtë
 • Puls i dobët, i shpejtë
 • Bie në presionin e gjakut
 • Humbja e vetëdijes
 • Anafilaksi (Anafilaksia është një reaksion alergjik i rrallë dhe kërcënues për jetën që shkakton mosfunksionim të përhapur të sistemeve të trupit. Shenjat dhe simptomat e anafilaksisë përfshijnë: Shtrëngimi i rrugëve të frymëmarrjes dhe fytit, duke shkaktuar probleme në frymëmarrje)

Diagnostifikimi i alergjive ndaj ilaçeve

 • Test i lëkurës (i saktë  për penicilinën)

Kujdes kur perdorni ilaçet e grupit të Cefalosporinave

Ekziston ndjeshmëri e pjesshme ndër-lloj midis llojeve të ndryshme të penicinave. Një individ që ka shfaqur një lloj të menjëhershëm të hipersensitivitetit me një penicilinë nuk duhet t’i jepet asnjë lloj tjetër peniciline. Deri kohët e fundit është pranuar që ka pasur deri në një ndjeshmëri kryq 10% midis derivateve të penicilinës, cefalosporinave dhe karbapenemeve, për shkak të ndarjes së unazës l-laktam.

Hulumtimet e fundit kanë treguar se përcaktori kryesor në reagimin imunologjik është ngjashmëria midis zinxhirit anësor të cefalosporinave të gjeneratës së parë dhe penicilinave, për shkak të  strukturës l-laktam që ata ndajnë.  Ilaçet në grupin  e cefalosporinës ka të ngjarë të reagojnë dhe të japin alergji si penicilina, pasi janë krijuar alergjitë ndaj penicilinës.

Ilacet e përfshira në grupin e Cefalosporinave:

 • Cephalexin

 • Cefadroxil

 • Ceflaclor

 • Cephradine

 • Cefprozil

 • Ceftriaxone

Cefpodoxime

Trajtimi i simptomave aktuale
Ndërhyrjet e mëposhtme mund të përdoren për të trajtuar simptomat e një reaksioni alergjik ndaj penicilinës:

Ndërprerja e ilaçit. Nëse mjeku juaj përcakton që keni një alergji ndaj penicilinës – ose alergji të mundshme – ndërprerja e ilaçit është hapi i parë në trajtim.
Përdorimi i Antihistaminikëve. Mjeku juaj mund të përshkruaj një antihistaminë ose të rekomandojë një antihistaminë  që mund të bllokojë kimikatet e sistemit imunitar të aktivizuar gjatë një reaksioni alergjik.
Kortikosteroidet. Ose kortikosteroidet me gojë ose të injektuar mund të përdoren për të trajtuar inflamacionin që shoqërohet me reaksione më serioze.
Trajtimi i anafilaksisë. Anafilaksia kërkon  kujdes spitalor të menjëhersëm për të mbajtur presionin e gjakut dhe mbështetur frymëmarrjen.