Cfarë është Narkolepsia?

Narkolepsia është një çrregullim i gjumit që karakterizohet nga përgjumja e tepërt, paraliza e gjumit, halucinacionet, dhe në disa raste edhe episodet e katapleksisë (humbja e pjesshme ose totale e kontrollit të muskujve, shpesh e shkaktuar nga një emocion i fortë siç është e qeshura). Narkolepsia shfaqet në mënyrë të barabartë tek burrat dhe gratë dhe mendohet se prek afërsisht 1 në 2,000 njerëz. Simptomat shfaqen në fëmijëri ose adoleshencë, por shumë njerëz kanë simptoma të narkolepsisë për vite me radhë para se të marrin një diagnozë të duhur.

Njerëzit me narkolepsi ndjehen shumë të përgjumur gjatë ditës dhe mund të bien pa dashje gjatë aktiviteteve normale. Në narkolepsinë, kufiri normal midis zgjimit dhe gjumit është i paqartë, kështu që karakteristikat e gjumit mund të ndodhin ndërsa një person është zgjuar. Për shembull, katapleksia është paraliza e muskujve të gjumit REM ( Rapid Eye Movement) që ndodh gjatë orëve të zgjimit. Ajo shkakton humbje të papritur të tonit të muskujve që çon në një lëvizshmëri të dobët të nofullës, dobësi të krahëve, këmbëve ose trungut. Njerëzit me narkolepsi mund të pësojnë gjithashtu halucinacione dhe paralizë të ngjashme me ëndrrat, pasi bien në gjumë ose zgjohen, si dhe gjumë të çrregulluar gjatë natës dhe makth të gjallë.

Narkolepsia me katapleksi

Narkolepsia me katapleksi shkaktohet nga humbja e një kimike në tru të quajtur hipokretinë. Hipokretina vepron në sistemet e alarmimit në tru, duke na mbajtur zgjuar dhe rregulluar ciklet e zgjimit të gjumit. Në narkolepsinë, grumbulli i qelizave që prodhojnë hipokretinë — ndodhet në një rajon të quajtur hipotalamus — dëmtohet ose shkatërrohet plotësisht. Pa hipokretinë, personi ka probleme të qëndrojë zgjuar, dhe gjithashtu pëson ndërprerje në ciklet normale të zgjimit të gjumit.

Si diagnostikohet?

Narkolepsia diagnostikohet nga një provim fizik, duke marrë një histori mjekësore, si dhe duke kryer studime të gjumit. Nëse keni narkolepsi, trajtimi më efektiv shpesh është një kombinim i ilaçeve dhe ndryshimeve në sjellje. Personat që diagnostikohen me narkolepsi duhet të kërkojnë këshilla përmes rrjeteve arsimore dhe grupeve mbështetëse. Marrja e një diagnoze të narkolepsisë dhe administrimi i simptomave mund të jetë dërrmuese dhe çrregullimi nuk është kuptuar mirë nga publiku i gjerë. Ndihmon për të mësuar praktikat më të mira dhe mbështetje për qasje përmes të tjerëve që kanë sëmundje.

Mjekimi

Aktualisht nuk ka kurë për narkolepsinë, por ilaçet dhe trajtimet e sjelljes mund të përmirësojnë simptomat për njerëzit në mënyrë që ata të mund të çojnë jetë normale, prodhuese.