Cfarë është loti dhe përse shërben?

Edhe kur jeni i lumtur, sytë tuaj janë përplot me lot. Ato sigurojnë lagështi dhe lubrifikim për t’ju ndihmuar të shikoni më qartë  si dhe mbron syrin nga alergenë, papastërti dhe agjentë të jashtëm, një mbrojtës i  shkelqyer i cipës së syrit. Ndonjëherë, sytë e thatë krijojnë shumë lot. Kjo gjendje konfuze quhet marrje refleksi. Ndodh sepse mungesa e lagështirës irriton syrin tuaj. Ajo dërgon një sinjal shqetësimi përmes sistemit tuaj nervor për më shumë lubrifikim. Trupi juaj dërgon sasi të konsiderueshme  lotësh në përpjekje për të kompensuar thatësinë. Psh. në rastet kur në syrin tuaj ka papastërti (rërë) dhe gjëndrat e lotit lëshojnë sasi loti për pastrimin e syrit. Por këto lotë janë kryesisht ujë, kështu që ata nuk veprojnë si lot normal. Ata mund të lajnë mbeturinat, por nuk mund të veshin sipërfaqen e syrit tuaj.

Cfarë vërejmë nga mungesa e lotit në sy?

Ndjeheni sikur ka diçka në syrin tuaj, që kruhet, skuqje, vizion i paqartë, ndjeshmëri ndaj dritës. Zakonisht këto janë shënjat e para nga mungesa e lotit.

Çfarë i shkakton thatësinë e syrit?
Ndonjëherë, ka një mungesë ekuilibri në sistemin tuaj të rrjedhës së lotëve. Ose kondicioneri, ngrohësi ose gjërat e tjera përreth jush mund të thajnë lotin tuaj.

Shkaqe të tjera përfshijnë:

  • Procesi natyror i plakjes, veçanërisht menopauza.
  • Efektet anësore të ilaçeve të caktuara si antihistaminikët
  • Sëmundje që ndikojnë në aftësinë tuaj për të bërë lot, si sindromi Sjogren, artriti reumatoid dhe sëmundjet vaskulare të kolagjenit

Probleme që nuk lejojnë qepallat tuaja të mbyllin mënyrën si duhet
Si trajtohen sytë e thatë?
Ekzistojnë një numër opsionesh. Pyesni mjekun tuaj përpara çdo përdorimi të preparati që do përdorni. Mos merrni vendime pa miratimin e mjekut.

Trajtimet përfshijnë:

Lot artificial . Ky është trajtimi më i zakonshëm. Shumë lloje të pikave janë në dispozicion në farmaci. Asnjë produkt nuk funksionon për të gjithë, kështu që ju duhet të provoni disa për të kuptuar atë që është i duhuri për ju. Nëse keni sy të thatë kronik, duhet të përdorni pikat edhe kur sytë tuaj ndjehen mirë. Nëse sytë tuaj thahen ndërsa flini, gjatë natës mund të përdorni një produkt të trashë, si pomadat. Ju mund të mendoni për të fjetur me syze hermetike, ato do të krijojnë një mini “dhomë lagështie” për sytë tuaj.