Ushqyerja me gji është një nga mënyrat më efektive për të siguruar shëndetin dhe mbijetesën e fëmijëve. Sidoqoftë, gati 2 në 3 foshnje nuk ushqehen ekskluzivisht me gji për 6 muajt e rekomanduar – një normë që nuk është përmirësuar në 2 dekada.

Qumështi i gjirit është ushqimi ideal për foshnjat. Shtë i sigurt, i pastër dhe përmban antitrupa të cilët ndihmojnë në mbrojtjen kundër shumë sëmundjeve të zakonshme të fëmijëve. Qumështi i gjirit siguron të gjithë energjinë dhe lëndët ushqyese që i duhen foshnjës për muajt e parë të jetës, dhe ajo vazhdon të sigurojë deri në gjysmën ose më shumë të nevojave ushqyese të një fëmije gjatë gjysmës së dytë të vitit të parë, dhe deri në një të tretën gjatë dytë viti i jetës

Fëmijët me gji performojnë më mirë në testet e inteligjencës, kanë më pak të ngjarë të mbipesha ose mbipesha dhe më pak të prirur për diabet më vonë në jetë. Gratë që ushqehen me gji kanë gjithashtu një rrezik të zvogëluar të kancerit të gjirit dhe vezoreve.

Tregtimi i papërshtatshëm i zëvendësuesve të qumështit të gjirit vazhdon të minojë përpjekjet për të përmirësuar normat e ushqyerjes me gji dhe kohëzgjatjen në të gjithë botën.

Rekomandimet nga OBSH:

OBSH dhe UNICEF rekomandojnë që fëmijët të fillojnë ushqyerjen me gji brenda orës së parë të lindjes dhe të ushqehen ekskluzivisht me gji për 6 muajt e parë të jetës – do të thotë se nuk sigurohen ushqime ose lëngje të tjera, përfshirë ujin.

Foshnjat duhet të ushqehen me gji sipas kërkesës – kjo është aq shpesh sa dëshiron fëmija, ditën dhe natën. Nuk duhet të përdoren shishe, dhëmbëza ose qetësues.

Nga mosha 6 muajsh, fëmijët duhet të fillojnë të hanë ushqime plotësuese të sigurta dhe adekuate, ndërsa vazhdojnë të ushqehen me gji deri në 2 vjet e më tej.