Çfarë janë kallot dhe përse ndodhin?

Kallot janë zona të vështira dhe të dhimbshme të lëkurës që shpesh zhvillohen në këmbë si përgjigje ndaj presionit ose fërkimit. Ato ndodhin kur lëkura përpiqet të mbrojë një zonë themelore nga dëmtimi, presioni ose fërkimi. Ata janë më të zakonshëm në mesin e njerëzve që veshin këpucë të ngushta, kanë këmbë të djersitura dhe ata që qëndrojnë për periudha të gjata çdo ditë në këmbë.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut!
Faktorët e mëposhtëm të rrezikut janë të lidhura me një incidencë më të lartë të kallove.

  • çdo gjë që shkakton presion ose fërkim në lëkurë
  • këpucë që janë shumë të ngushta ose me takë shumë të larta, duke shkaktuar presion.
  • këpucë që janë shumë të lirshme, duke shkaktuar fërkime një shtresë e vendosur keq në një këpucë që fërkon kundër lëkurës
  • çorape që nuk përshtaten mirë
  • pa veshur çorape
  • duke ecur zbathur rregullisht, pasi lëkura do të trashet për të mbrojtur veten
  • veprime të përsëritura si vrapimi ose ecja në një mënyrë të veçantë
  • mosha më e vjetër, pasi ka më pak ind yndyror në lëkurë, që do të thotë më pak mbushje dhe një rrezik më të lartë të shfaqjes së kaluseve, veçanërisht në topin e këmbës

Si ti trajtojmë ato në kushte shtëpie?

Shumë njerëz i trajtojnë  në shtëpi me metodika të ndryshme, qofshin ato tradicionalet apo duke përdorur produkte farmaceutike.

Disa këshilla

Mbajtia e këmbëve në ujë të ngrohtë për 5 deri në 15 minuta, më pas vendosni ose copëtoni zonën me një gur shtufi. Lëvizjetduhet të jenë  rrethore ose anësore në mënyrë që të ndihmojnë në heqjen e lëkurës së vdekur.
Përdorimi i hidratuesit çdo ditë në këmbë. Produktet që përmbajnë acid salicilik, ure ose laktat amoniumi ndihmojnë në zbutjen e lëkurës së thatë për ta përgatitur atë për mbushje.
Nëse veprimet e përsëritura janë duke shkaktuar kallot, shmangia e këtyre veprimeve shpesh mund të zgjidhë problemin.
Këpucët dhe çorapet që përshtaten siç duhet, mund të ndihmojnë në përmirësim ose shmangien e kallove. Shtrojet e këpucëve tuaja janë një domosdoshmëri për shmangien e kallove. Shkumëza shkumë ose silikoni mund të përdoren midis gishtërinjve për të zvogëluar presionin. Ortotikët janë futje këpucësh të mbushura me porosi të cilat mund të ndihmojnë njerëzit me një deformim themelor të këmbës. Një gamë e produkteve ortiotike janë në dispozicion për blerje në internet.
Kur të shikoni një mjek?
Nëse kallo është shumë i dhimbshëm, ose nëse personi ka probleme diabeti, lëkurë të brishtë ose probleme me qarkullimin e gjakut, është mirë që të konsultoheni me një mjek ose një podiatrist, i cili është i specializuar në kujdesin e këmbëve.

Mjeku do të ekzaminojë këmbët, do të pyesë personin për stilin e jetës së tyre dhe mund të kontrollojë këpucët e tyre.

Një podiatrist, ose mjeku i këmbës, mund të largojë disa nga lëkura e fortë që rrethon kallon në mënyrë që qendra (rrënja) e tij të hiqet.

 

Nëse mjeku dyshon se mund të ketë një problem themelor të strukturës së kockave, ata mund t’i referohen pacientit për një rreze x, dhe ndoshta kirurgji.