Glukozamina është një përbërës natyral që gjendet në kërc – indi i ashpër që mbështjell nyjet.

Ekzistojnë disa forma të glukozaminës, duke përfshirë glukozaminë sulfat, glukozaminë hidroklorur dhe N-acetil glukozaminë. Këto shtesa nuk konsiderohen të zëvendësueshme.

Njerëzit përdorin glukozaminë sulfat nga goja për të trajtuar një gjendje të dhimbshme të shkaktuar nga inflamacioni, prishja dhe humbja eventuale e kërcit (osteoartriti).

Dëshmi
Hulumtimi mbi përdorimin e glukozaminës për kushte specifike tregon:

Osteoarthritis. Përdorimi oral i glukozaminës sulfate mund të sigurojë një lehtësim të dhimbjes për njerëzit me osteoartritin e gjurit, hip ose shpinë.
Artrit rheumatoid. Hulumtimet e hershme sugjerojnë që përdorimi oral i hidroklorurit të glukozaminës mund të zvogëlojë dhimbjen që lidhet me artritin reumatoid kur krahasohet me placebo, një substancë joaktive. Sidoqoftë, studiuesit nuk panë një përmirësim të inflamacionit ose numrin e nyjeve të dhimbshme ose të fryra.
Kur konsideroni glukozaminë, lexoni me kujdes etiketat e produkteve për t’u siguruar që ju zgjidhni formën e saktë. Ndërsa glukozamina sulfat është studiuar për trajtimin e artritit, nuk ka prova klinike për të mbështetur përdorimin e N-acetil glukozaminës në trajtimin e artritit.

Marrja jonë
Drita jeshile: Përgjithësisht e sigurt
Në përgjithësi të sigurt
Glukozamina sulfat mund të sigurojë lehtësimin e dhimbjes për njerëzit me osteoartrit. Shtesa duket të jetë e sigurt dhe mund të jetë një mundësi e dobishme për njerëzit që nuk mund të marrin ilaçe jostoidale anti-inflamatore (NSAIDs). Ndërsa rezultatet e studimit janë të përziera, sulfat glukozaminë mund të ia vlen të provoni.

Siguria dhe efektet anësore
Kur merret në sasi të përshtatshme, sulfat glukozaminë duket se është i sigurt. Përdorimi oral i glukozaminës sulfate mund të shkaktojë:

të përzier
urth
diarre
kapsllëk
të qenët i përgjumur
Reagimet e lëkurës
dhimbje koke
Për shkak se produktet e glukozaminës mund të rrjedhin nga guaska e butakut, ekziston shqetësimi se shtesa mund të shkaktojë një reaksion alergjik te njerëzit me alergji nga butakët.

Glukozamina mund të përkeqësojë astmën.

Shtë e mundur që glukozamina sulfat mund të ndikojë në nivelin e sheqerit në gjak, e cila mund të ndërhyjë në kontrollin e sheqerit në gjak gjatë dhe pas operacionit. Ndaloni marrjen e glukozaminës sulfate dy javë para një operacioni elektoral.

ndërveprimet
Ndërveprimet e mundshme përfshijnë:

Acetaminofeni (Tylenol, të tjerët). Marrja e glukozaminës së sulfatit dhe acetaminofen së bashku mund të zvogëlojë efektivitetin e suplementit dhe medikamenteve.
Warfarin (Coumadin, Jantoven). Marrja e glukozaminës vetëm ose në kombinim me kondroitinën shtesë mund të rrisë efektet e warfarinës antikoagulante. Kjo mund të rrisë rrezikun tuaj për gjakderdhje.