Cfarë është Meningjiti?

Meningjiti është një inflamacion i membranave (meninges) që rrethojnë trurin dhe palcën kurrizore.

Shkaqet
Infeksionet virale janë shkaku më i zakonshëm i meningjitit, i ndjekur nga infeksione bakteriale dhe, më rrallë, infeksione kërpudhore. Për shkak se infeksionet bakteriale mund të jenë kërcënuese për jetën, identifikimi i shkakut është thelbësor.

Meningjiti bakterial
Bakteret që hyjnë në rrjedhën e gjakut dhe udhëtojnë drejt trurit dhe palcës kurrizore shkaktojnë meningjit akut bakterial. Por gjithashtu mund të ndodhë kur bakteret direkt pushtojnë meninges. Kjo mund të shkaktohet nga një infeksion i veshit ose sinusit, një frakturë e kafkës, ose, më rrallë, pas disa operacioneve.

Disa lloje të baktereve mund të shkaktojnë meningjit akut bakterial, më së shpeshti:

Streptococcus pneumoniae (pneumokok). Ky bakter është shkaktari më i zakonshëm i meningjitit bakterial tek foshnjat, fëmijët e vegjël dhe të rriturit në Shtetet e Bashkuara. Më shpesh shkakton pneumoni, infeksione të veshit ose sinusit. Një vaksinë mund të ndihmojë në parandalimin e këtij infeksioni.
Neisseria meningitidis (meningokoku). Ky bakter është një tjetër shkak kryesor i meningjitit bakterial. Këto baktere zakonisht shkaktojnë një infeksion të sipërm të frymëmarrjes, por mund të shkaktojnë meningjit meningokoks kur hyjnë në qarkullimin e gjakut. Ky është një infeksion shumë ngjitës që prek kryesisht adoleshentët dhe të rriturit e rinj. Mund të shkaktojë epidemi lokale në konviktet e kolegjeve, konviktet dhe bazat ushtarake. Një vaksinë mund të ndihmojë në parandalimin e infeksionit.
Haemophilus influenzae (hemofili). Bakteria e hemofilus influenzae e tipit b (Hib) dikur ishte shkaku kryesor i meningjitit bakterial te fëmijët. Por vaksinat e reja Hib kanë ulur shumë numrin e rasteve të këtij lloji të meningjitit.
Listeria monocytogenes (listeria). Këto baktere mund të gjenden tek djathrat e papasterizuar, qenit e nxehtë dhe mensat e drekës. Gratë shtatzëna, të porsalindurit, të moshuarit dhe njerëzit me sistem imuniteti të dobësuar janë më të ndjeshëm. Listeria mund të kalojë pengesën placental, dhe infeksionet në shtatzëninë e vonë mund të jenë fatale për fëmijën.
Meningjiti viral
Meningjiti viral është zakonisht i butë dhe shpesh pastrohet vetë. Shumica e rasteve në Shtetet e Bashkuara janë shkaktuar nga një grup i viruseve të njohur si enteroviruse, të cilat janë më të zakonshmet në fund të verës dhe në fillim të vjeshtës. Viruse të tilla si virusi herpes Simplex, HIV, shytat, virusi West Nil dhe të tjerët gjithashtu mund të shkaktojnë meningjit viral.

Meningjiti kronik
Organizmat me rritje të ngadaltë (të tilla si kërpudhat dhe Mycobacterium tuberculosis) që pushtojnë membranat dhe lëngjet që rrethojnë trurin tuaj shkaktojnë meningjit kronik. Meningjiti kronik zhvillohet mbi dy javë ose më shumë. Shenjat dhe simptomat e meningjitit kronik – dhimbje koke, ethe, të vjella dhe reje mendore – janë të ngjashme me ato të meningjitit akut.

Meningjiti nga kërpudhat
Meningjiti nga  kërpudhat është relativisht jo i zakonshëm dhe shkakton meningjit kronik. Mund të imitojë meningjitin akut bakterial. Meningjiti kërpudhat nuk është ngjitës nga personi në person. Meningjiti kriptokoksik është një formë e zakonshme kërpudhore e sëmundjes që prek njerëzit me mangësi imune, siç është SIDA. Eningshtë kërcënuese për jetën nëse nuk mjekohet me një ilaç antifungal.

Simptomat

Mund të ngjasojë shumë me simptomat e gripit, por shënjat dalluese të tij janë si më poshtë:

Deri në 95% të pacientëve me meningjit bakterial kanë të paktën dy nga katër simptomat e mëposhtme: ethe, dhimbje koke, qafë të ngurtë ose gjendje të ndryshuar mendore.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë nauze, të vjella, fotalgji (fotofobi), përgjumje, konfuzion, nervozizëm, delirium dhe gjendje kome. Pacientët me meningjit viral mund të kenë një histori të simptomave sistematike paraprake (p.sh., mialgjia, lodhja ose anoreksia).

se viruset që mund të shkaktojnë meningjit mund të përhapet përmes kollitjes, teshtitjes, puthjeve ose ndarjes së mjeteve për të ngrënë, një furçë dhëmbësh ose një cigare.

Këto hapa mund të ndihmojnë në parandalimin e meningjitit:

Laj duart. Larja e kujdesshme e duarve ndihmon në parandalimin e përhapjes së mikrobeve. Mësojini fëmijët të lajnë duart shpesh, sidomos para se të hanë dhe pasi të përdorin tualetin, të kalojnë kohë në një vend të mbushur me njerëz ose të kërkojnë kafshë. Tregojuni atyre se si të lajnë me energji dhe tërësi dhe shpëlarje duart e tyre.
Praktikoni higjienë të mirë. Mos ndani pije, ushqime, kashta, enë kuzhine, balsam buzësh ose furça dhëmbësh me askënd tjetër. Mësoni fëmijët dhe adoleshentët të shmangin ndarjen e këtyre sendeve gjithashtu.
Qëndrojnë të shëndetshme. Ruani sistemin tuaj imunitar duke pushuar sa duhet, duke ushtruar rregullisht dhe duke ngrënë një dietë të shëndetshme me shumë fruta të freskëta, perime dhe drithëra të plota.
Mbulo gojën. Kur keni nevojë të kollitni ose teshtitni, sigurohuni të mbuloni gojën dhe hundën.
Nëse jeni shtatzënë, kujdesuni për ushqimin. Ulni rrezikun e listeriozës duke gatuar mish, përfshirë qenin e nxehtë dhe mishin deli, në 165 F (74 C). Shmangni djathrat e bërë nga qumështi i pa pastruar. Zgjidhni djathrat që etiketohen qartë se janë bërë me qumësht të pasterizuar.

Drejtohuni menjëherë pranë qëndrës shëndetësore në qoftë se keni ndonjë prej simptomave të mësipërme.