Jini të kujdesshëm në lidhje me marrjen e shtojcave dietike nëse jeni shtatzënë ose ushqeheni me gji. Gjithashtu, kini kujdes në dhënien e shtesave një fëmije, përveç nëse rekomandohet nga ofruesi i tyre i kujdesit shëndetësor. Shumë shtesa nuk janë testuar mirë për sigurinë tek gratë shtatzëna, nënat pleqsh ose fëmijët.

Shumë të rritur dhe fëmijë  marrin një ose më shumë vitamina ose shtesa të tjera dietike. Tani po aplikohet përdorimi i suplementeve ushqimorë qysh në lindje ku përveç  vitaminave, shtojcat dietike mund të përmbajnë minerale, bimë , aminoacide, enzima dhe shumë përbërës të tjerë. Shtojcat dietike vijnë në një shumëllojshmëri formash, duke përfshirë tableta, kapsula, çamçakëza dhe pluhurat, si dhe pije energjetike. Suplementet popullore më të përdorura  përfshijnë vitaminat D dhe B12, minerale si kalcium dhe hekur; bimë  apo suplemente me bazë bimore të tilla si ekinacea dhe hudhra; dhe produkte si glukozamina, probiotikët dhe vajrat e peshkut.

Sa efikase janë suplementet?
Disa shtesa dietike mund t’ju ndihmojnë të merrni sasi të mjaftueshme të ushqyesve thelbësorë nëse nuk hani një shumëllojshmëri të lëndëve ushqyese. Sidoqoftë, shtojcat nuk mund të marrin vendin e shumëllojshmërisë së ushqimeve që janë të rëndësishme për një dietë të shëndetshme.

Disa shtesa dietike mund të përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm dhe të ndihmojnë në menaxhimin e disa kushteve shëndetësore.

Për shembull: Kalciumi dhe vitamina D ndihmojnë në mbajtjen e kockave të forta dhe uljen e humbjes së kockave.
Acidi folik zvogëlon rrezikun e defekteve të caktuara të lindjes.
Acidet yndyrore omega-3 nga vajrat e peshkut mund të ndihmojnë disa njerëz me sëmundje të zemrës.
Një kombinim i vitaminave C dhe E, zinkut, bakrit, lutein dhe zeaxanthin (i njohur si AREDS) mund të ngadalësojë humbjen e mëtejshme të shikimit tek njerëzit me degjenerim makular të lidhur me moshën (AMD).
Administrata e Ushqimit dhe Barnave e Sh.B.A (FDA) nuk përcakton nëse shtesat dietike janë efektive para se të tregtohen. Prandaj, pretendimet e reklamuara për disa shtesa mund të mos mbështeten nga prova shkencore.

Siguria dhe rreziku
Shumë shtesa përmbajnë përbërës aktivë që mund të kenë efekte të forta në trup. Gjithmonë tregohuni vigjilent për mundësinë e efekteve anësore të papritura, veçanërisht kur merrninjë produkt të ri.

Ka shumë të ngjarë të keni efekte anësore nga shtesa dietike nëse i merrni në doza të larta ose në vend të ilaçeve të përshkruara, ose nëse merrni shumë shtesa të ndryshme. Disa shtesa mund të rrisin rrezikun e gjakderdhjes ose nëse merren para operacionit, mund të ndryshojnë përgjigjen tuaj ndaj anestezisë. Suplementet gjithashtu mund të bashkëveprojnë me disa ilaçe në mënyra që mund të shkaktojnë probleme. Këtu janë disa shembuj:

Vitamina K mund të zvogëlojë aftësinë e hollimit të gjakut Coumadin® për të parandaluar koagulimin e gjakut.
Lythat e Shën Gjonit mund të shpejtojnë ndarjen e shumë ilaçeve dhe të zvogëlojnë efektivitetin e tyre (duke përfshirë disa ilaqe kundër depresionit, pilula për kontrollin e lindjes, medikamente të zemrës, medikamente anti-HIV dhe ilaçe transplantuese).
Shtojcat antioksiduese, të tilla si vitaminat C dhe E, mund të zvogëlojnë efektivitetin e disa llojeve të kimioterapisë së kancerit.
Prodhuesit mund të shtojnë vitamina, minerale dhe përbërës të tjerë plotësues në ushqimet që hani, veçanërisht drithërat në mëngjes dhe pije. Si rezultat, ju mund të merrni më shumë nga këta përbërës sesa mendoni, dhe më shumë nuk mund të jenë më të mirë. Marrja e më shumë nga sa keni nevojë për kosto më shumë dhe gjithashtu mund të rrisë rrezikun e efekteve anësore. Për shembull, shumë vitaminë A mund të shkaktojë dhimbje koke dhe mëlçi, të zvogëlojë forcën e kockave dhe të shkaktojë defekte gjatë lindjes. Hekuri i tepërt shkakton nauze dhe të vjella dhe mund të dëmtojë mëlçinë dhe organet e tjera.

Jini të kujdesshëm në lidhje me marrjen e shtojcave dietike nëse jeni shtatzënë ose ushqeheni me gji. Gjithashtu, kini kujdes në dhënien e shtesave një fëmije, përveç nëse rekomandohet nga ofruesi i tyre i kujdesit shëndetësor. Shumë shtesa nuk janë testuar mirë për sigurinë tek gratë shtatzëna, nënat pleqsh ose fëmijët.